latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:04 ⇒ 18:52 | Аутор: СРНА

Додик: Кандидати СНСД-а вратиће у живот замрле општине

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Градишци да очекује да на овом подручју на предстојећим локалним изборима побиједе кандидати СНСД-а, како би поново оживјеле "замрле" општине у којима је сада на власти опозиција.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је на конференцији за новинаре навео да је општина Србац, од једне динамичне општине сада "замрла", као и општине Градишка и Прњавор.

"Вјерујем да ће управо побједа нашег кандидата омогућити враћање на старе путеве славе", поручио је Додик, који је и предсједник Републике Српске.

Он је напоменуо да је актуелна власт у Српцу дошла на причи о огромном криминалу претходне власти, а да у протеклом периоду ништа нису урадили, те истакао да се политичари само мјере по ономе што су урадили.

Додик је подсјетио да је актуелна власт Српске, између осталог, помогла деблокаду општине Градишка, рјешење саобраћајног колапса у тој општини, а пројектована је нова обилазница која треба да се заврши, пројектован је и завршен пут према Подргадцима код Градишке, те завршен водовод.

Што се тиче Прњавора, како је рекао, осим галаме локалне власти, ништа није учињено.

"Да није било изградње ауто-пута, та би општина потпуно замрла. Тамо сада ради 1.000 људи на реализацији ауто-пута и у овој и наредним седмицама ми ћемо отворити трасу пута од Прњавора до Добоја, која је изграђена по најбољим свјетским стандардима у дијелу мреже ауто-путева које желимо да изградимо", навео је Додик.

Према његовим ријечима, крајем идуће и почетком 2018. године дефинитивно ће бити завршен ауто-пут Добој-Бањалука и тиме један од најважнијих саобраћајних праваца не само у Републици Српској, него у цијелој БиХ.

Додик је подсјетио да преостаје проблем изградње моста на Сави, да Српска то питање не може да ријеши, јер га хрватске власти игноришу.

"Тај мост је заморче једног неријешеног проблема који има Хрватска са БиХ у вези са изградњом моста на Пељешцу и у том погледу Хрвати, вјероватно, условљавају ту врсту приче, али мислим да је то сада питање и саме ЕУ и ми не пропуштамо прилику да то поставимо као најважнију тему у преговорима са европским партнерима", рекао је Додик.

Говорећи о Прњавору, Додик је подсјетио да је Дарко Томаш у тој општини 2008. године наслиједио дефицит, али да је стабилизовао ту локалну заједницу и да је дефицит био саниран у наредној години мандата, те да се кренуло у нове пројекте изградње водовода, ауто-пута у самој општини.

"Градња ауто-пута је цивилизацијско достигнуће, то је доказ једног народа да може да се креће и да изгради највеће стандарде за саобраћајну инфраструктуру. То у Прњавору нису препознали. Ми смо имали од актуелног начелника тужбе да иду камиони и дижу прашину. Како је могуће да прође камион који вуче пијесак или шљунак на трасу, а да не диже прашину? Тако да смо имали застој и због тога", навео је Додик.

Додик је изразио увјерење да ће поновна побједа Томаша у Прњавору допринијети да се на прави начин искористи управо та могућност изградње ауто-пута.

"Од Прњавора до Бањалуке неће требати више од 15 минута. То је сигурно предност коју ће осјетити грађани", рекао је Додик.