latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:36 | Аутор: СРНА

На Хоргошу мигранти прекинули штрајк глађу

Око 60 миграната који на Хоргошу траже да их Мађарска пусти на своју територију прекинули су штрајк глађу и сада ће бити пребачени у прихватне центре у Србији.Штрајк је прекинут након преговора са представником српског Комесаријата за избјеглице Николом Поповим, са којим је договорено да прекину штрајк и пређу у неки од прихватних центара.
Протест избјеглица на Хоргошу 2 - Фото: ТАНЈУГ
Протест избјеглица на Хоргошу 2Фото: ТАНЈУГ

Ови мигранти и даље су разочарани због тога што Мађарска неће да их пусти на своју територију, па су у близини српско-мађарске границе на Хоргошу и даље изложени транспаренти "Рођени смо слободни", "Доста је рата", "Поштујте наша права", преносе београдски медији.

Тренутно се на листи за чекање на мађарски азил налази око 60 особа, а тој групи миграната је понуђено да захтјев за азил у Мађарској предају из прихватних центара у Србији, или да затраже азил у Србији.

Група од око 300 миграната кренула је прије седам дана из Београда пјешице на мађарску границу, али су стигли до Сремских Карловаца, гдје су због исцрпљености наставили возом до Суботице.

Дио те групе штрајковао је глађу на Хоргошу.

Групу миграната који су штрајковали глађу углавном чине мушкарци из Авганистана и Пакистана, који, иначе, тешко добијају азил у Европској унији.

Уколико не буду добили азил у ЕУ или Србији, биће враћени у земљу поријекла.