latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:44 | Аутор: СРНА

Дугорочно кредитно задужење ФЗО смањено за 50 милиона КМ

Фонд здравственог осигурања Републике Српске саопштио је да јавни позив за кредитно задужење није ново задужење већ да је ријеч о реализацији одлуке Управног одбора Фонда из марта када је расписан јавни позив за набавку дугорочног кредита од 43.230.000 КМ.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда су објаснили да је до сада набављен само дио средстава, односно два пута по 10 милиона КМ, те да је у поновљеном поступку тражено преосталих 23.230.000 КМ.

Укупан износ кредитног задужења, који је предмет јавног позива, подијељен је на пет лотова да би било могуће да се јави што већи број банака. У Фонду напомињу да би тиме требало да буде постигнута већа конкурентност, а тако и нижа каматна стопа.

"Кредит је намијењен за финансирање дијела трошкова из финансијског плана Фонда за које је било предвиђено да буду покривени приходом од акциза на дуван и алкохолна пића", наводи се у саопштењу.

С обзиром на то да на нивоу заједничких органа БиХ још није реализована та активност која је обухваћена Реформском агендом, те није извјесно да ће из тог извора бити остварен приход, Управни одбор Фонда донио је одлуку о кредитном задужењу.