latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:54 | Аутор: ТАНЈУГ

"Шпигл": Три америчка "јастреба" који желе сукоб са Русијом

Хаковани мејлови америчких војних и обавјештајних званичника открили су активности тројице "јастребова" који желе сукоб са Русијом.
САД - Русија (фото: Thinkstock) -
САД - Русија (фото: Thinkstock)

"Блиц" преноси писање њемачког магазина "Шпигл" о генералу Филипу Бридлаву који је по сваку цијену вршио притисак на Бијелу кућу да учествује у конфликту између Украјине и Русије.

Наводи се да је бивши врховни командант НАТО у Европи са сумњивим сарадницима радио на томе да осигура доставу оружја Украјини, откривају његови недавно објављени приватни мејлови.

Већина од 1.096 мејлова са његовог хакованог налога настали су након што је Русија 2014. припојила Крим својој територији.

Бридлав је слао мејлове бројним садашњим и бившим званичницима у којима је тражио савјет како да убиједи предсједника Барака Обаму да се “више укључи“ у конфликт, мислећи под тиме да пошаље оружје Украјинцима. Разговарао је и са Колином Пауелом, некадашњим државним секретаром.

Из мејлова се види и да је Бридлаву информације из Украјине достављала мрежа чија је централна фигура Филип Карбер, предсједник фондације "Потомак".

Наводи се да је Бридлав преувеличао руску активност у Доњецку како би увјерио САД у неопходност ангажовања.

Бридлав се обраћао и свом претходнику, команданту НАТО у вријеме бомбардовања Југославије 1999. Веслију Кларку, помоћници секретара државе за европска и евроазијска питања Викторији Нуланд и амбасадору САД у Украјини Џефрију Пјату.

Кларк је у неким порукама препоручио Бридлаву да унајми неке ПР компаније за ширење пропаганде о Украјини у САД и Европи.

Највише контакта је Бридлав имао са Карбером, чија је фондација помогла земљама источне Европе да постану дио НАТО.

Карбер му је рекао да је нашао начин да достави оружје Украјини, а да САД не буду директно умијешане. Тај план је пропао, али Карбер је изнова и изнова јављао Бридлаву како је ситуација у Украјини критична.

Заједно са Кларком и Карбером, Бридлав је слао извјештаје о страшном рату који букти на истоку Украјине и упозоравали су на могуће посљедице.

Наводи се да њихове извјештаје, међутим, није потврдила њемачка обавјештајна агенција БНД и канцеларка Ангела Меркел је покушавала да нађе мирно рјешење за крај сукоба у Украјини. У препискама Бридлава, Нуландове, Кларка говорило се и о забринутости због њемачког става.

Кларк, Карбер и Бридлав су почели да пишу "црне сценарије" у случају да Запад напусти Украјину. Између осталог, говорили су о томе како би Бугарска могла да буде сљедећа мета Русије, а и Кина би могла да искористи слабост НАТО и прошири свој утицај на Пацифику.

Наводи се да је Карбер некада важио за једног од најбољих обавјештајаца 1980-их година. Међутим, имао је доста погрешних процјена. Између осталог, упозоравао је на напад ШСР-а, на основу докумената које је погрешно превео.

Током кризе у Украјини послао је сенатору Џејмсу Инхофу слику која наводно показује руске јединице у Украјини. Касније је међутим, утврђено да су то фотографије из Грузије 2008. године.

У једном тренутку је чак рекао Бридлаву да проруске снаге имају и нуклеарно оружје. Ипак и након што су се многе његове тврдње испоставиле као нетачне, Бридлав је наставио да му вјерује, пише "Шпигл", а преноси "Блиц".