latinica  ћирилица
29/07/2016 |  14:58 | Аутор: ТАНЈУГ

Турски конфликт се прелива и на земље Балкана

Турски конфликт се прелива и на земље Балкана, прије свих БиХ, Косово и Албанију, оцјењује "Дојче веле" који тврди да се на њих путем турских амбасада врши притисак да затворе школе које води покрет проповједника Фетулаха Гулена, некадашњег саборца, а данас љутог противника турског предсејдника Реџепа Тајипа Ердогана.

Њемачки радио преноси писање аустријског дневника "Стандард" на ову тему, уз податак да у БиХ постоји 14 образовних институција које води организација "Босна Сема". Орхан Хаџагић из те организације рекао је бечком листу да за сада једини притисак долази од турске новинске агенција Анадолија.

"Нема притиска од стране неке локалне институције или политичке партије“, рекао је он.

У тексту се истиче да је бошњачки лидер Бакир Изетбеговић веома близак режиму у Анкари и да назива Ердогана "својим братом".

"Стандард" даље пише да је у Србији притисак турске владе "очигледно дјеловао" и ту као примјер наводе Нови Пазар.

"Тако је градска управа Новог Пазара на својој интернет-презентацији дала пуну подршку демократском поретку Турске... Градска управа Новог Пазара је још додала да братски односи са Турском имају приоритет и да Гуленовој терористичкој организацији неће бити пружена никаква институционална, логистичка или друга подршка. Додаје се да ће грађани бити упозорени да буду пажљиви према Гуленовом покрету", пише аустријски дневник.

"Стандард" закључује да "прсти турске владе очигледно досежу до Балкана", преноси "Дојче веле".