latinica  ћирилица
29/07/2016 |  15:33 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Беспотребно заустављен аранжман са ММФ-ом

Премијерка Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да су предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и федерални премијер Фадил Новалић беспотребно зауставили аранжман БиХ са ММФ-ом, наглашавајући да сада постоји једна офанзива да се ствари доведу у реду и да они потпишу овај документ, а да се разговори о механизму координације наставе.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Нема условљавања, писмо намјере је испреговарано. Људи из ММФ-а су дошли на коначне преговоре из Вашингтона у Сарајево и након више сати успјели смо да испреговарамо најбоље услове, које је ико добио у региону. Писмо је усвојио и Фискални савјет БиХ, у којем сједе и двојица људи, који су одбили да потпишу оно што су испреговарали и усвојили. Механизам координације нема баш никакве везе са тим, јер још трају разговори и преговори", рекла је предсједница Владе Српске.

Цвијановићева је истакла да је писмо намјере за Републику Српску завршена ствар, упозоривши да уколико оно не буде потписано у формату у којем је испреговарано и усвојено на Фискалном савјету и послато у ММФ, све пада у воду.

"Вријеме и првобитни рокови су исцурили. Има још времена да се то деси у неком наредном периоду. Када прође и тај рок, можемо се поздравити са текстом који смо испреговарали. Онда идемо испочетка, да бисмо имали тај аранжман са ММФ-ом у јануару", рекла је Цвијановићева.

Упитала је ко ће моћи, уколико то пропадне, да мобилише довољно политичке воље да се испреговара нови аранжман, наглашавајући да "ње за тим столом неће бити".

"Ја изражавам озбиљну сумњу да уколико се то не деси у наредних неколико дана и испоштује тај јесењи рок, да ћемо уопште имати писмо намјере. Ко ће мене натјерати да причам о новом писму намјере, које ће имати друге услове и да не знам да неко неће потписати то што је са мном договорио. Или смо партнери или се не познајемо", истакла је Цвијановићева.

Неоправдан захтјев "ХЕС Врбас"

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је неоправдан захтјев предузећа "ХЕС Врбас" за арбитражом са БиХ "тешком" око 106 милиона КМ.Она је новинарима у Бањалуци рекла да није ствар колико неко тражи, већ да се арбитражом или путем суда види ко на шта има право када је у питању "ХЕС Врбас".

"Сигурна сам да ће се ту показати да не постоји оправданост у једном таквом захтјеву и износу, морамо видјети ко је тај ко је био привредни субјекат који се сада појављује са таквим потраживањим, с обзиром на то да знамо да је у једном периоду то било `мртво` предузеће, са неколико радника, које је блокирала Пореска управа Републике Српске", појаснила је премијер Српске.

Она је рекла да случај треба препустити арбитражи и надлежним органима.

Словеначка фирма "Виадукт" из Порторожа, која је већински власник предузећа "ХЕС Врбас", које је требало да гради двије хидроелектране на Врбасу, најавила је да ће пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова у Вашинготну покренути захтјев за арбитражу са БиХ "тешку" око 106 милиона КМ.

Ситни грантови биће исплаћени

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Влада ситне грантови за одређене пројекте по министарствима који су преостали исплатити до краја године.
Она је новинарима у Бањалуци рекла да су нека министарства већ кренула са исплатама.

"Подршка одређеним пројектима исплаћиваће се на сасвим другачији начин од слиједеће буџетске године. Било је потребно да се исплата заустави на мјесец и по дана да видимо чиме се располаже, да ли има преклапања одређених пројеката, давања, грантова и слично", додала је Цвијановићева.

Она је појаснила да је одређена радна група Владе која ће у новембру дефинисати нови начин пријављивања за добијање грантова, да би се изједначиле праксе у свим министарствима.

"Праксе нису уједначене и то се мора довести на неки други ниво. Нема ту ни неких посебних давања, то су ситне помоћи и пројекти који уживају подршку Владе и само су привремено били заустављени", додала је премијер Српске.

Влада Српске нема потребу да некога фаворизује

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је Влада Српске дала своје мишљење о идеји да се саставља ново кординационо тијело за борбу против тероризма, истичући да Влада нема никакву потребу да некога фаворизује, те да се држи Устава и закона.Цвијановићева је истакла да Влада Републике Српске неће ни на који начин да улази у "очито постојећи обрачун, можда и рат који постоји на нивоу БиХ између различитих институција у којима настоје нешто одузети једни другима".

"Нас то не интересује, као ни ниво БиХ, ни њихови међусобни односи. Нећемо да будемо увучени у ту причу", рекла је Цвијановићева поводом тврдњи члана Предсједништва СДС-а Александре Пандуревић да Влада на челу кородинационог тијела за борбу против тероризма, којим би требало да руководи министар безбједности БиХ Драган Мектић, фаворизује главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Она је оцијенила да Пандуревићева баш ништа не зна о раду Владе.

Премијер Српске је рекла да Влада Републике Српске зна која је њена улога када је ријеч о борби против тероризма.

"Желимо да учествујемо са демократским, цивилизованим свијетом у сваком облику борбе против таквог зла и ми морамо да јачамо своје ресурсе и своје службе. Ми смо за сарадњу са сваким, али се овдје поставља питање чему служи одређена сарадња", додала је Цвијановићева.

Она је навела да Влада зна која је њена улога, какав је њен став према све и једном документу који је разматран на нивоу БиХ и дала је своје мишљење о идеји да се саставља ново кординационо тијело за борбу против тероризма.

"Какви су односи у Сарајеву, да ли се свађају међу инститиуцијама, да ли неко покушава да себи да неку већу видљивост, уопште нас не интересује и нећемо да учествујемо у таквим стварима", додала је Цвијановићева.

Извор: РТРС/СРНА