latinica  ћирилица
29/07/2016 |  15:56 ⇒ 17:50 | Аутор: РТРС

Произвођачи купине и малине у Оштрој Луци

Произвођачи купине и малине у Оштрој Луци добили су пољопривредну опрему и механизацију вриједну 75 хиљада марака. Новац су обезбиједили општина, владе Српске и Швајцарске.
Оштра Лука: Производња малина - Фото: РТРС
Оштра Лука: Производња малинаФото: РТРС

Циљ пројекта је повећање обима производње и квалитета рода, а у плану је и обезбјеђење хладњаче и производног погона за прераду купине и малине.

Захваљујући овом пројекту, 18 произвођача купине и малине у Оштрој Луци добило је на коришћење 55 комада пољопривредне опреме и механизације.

Између осталог, добили су мотокултиваторе, фрезе, прскалице.


-Много значи зато што људи углавном имају неке половне машине које су и кварљиве, ово су ипак неки нови стројеви. Ако се буду одржавали како треба, ја мислим да ће послужити намјени каже Душан Станар  произвођач купине из Оштре Луке.


-Пошто смо били оскудни у селу за те машине, за тај рад, за тај посао, сада ћемо моћи сами када хоћемо и у које вријеме да фрезамо, рекао је Милорад Станар произвођач купине из Оштре Луке.


Набављена опрема биће укњижена на општину Оштра Лука, а пољопривредници ће је моћи добити на коришћење. Планирана је набавка хладњаче, а циљ је отварање производног погона.

- Такође жеља нам је да ми на територији општине Оштра Лука имамо производни погон који би користио купину и малину као сировину, ако не као коначан производ, онда као полупроизвод, каже Драган Станар начелник Општине Оштра Лука.

Ова локална заједница усмјерила се на највећи ресурс -пољопривреду и добила максималну подршку Владе Српске.

-Ова средства су обезбијеђена из прошлогодишњег финансијског механизма за локални развој. Значи, Влада је прошле године Оштрој Луци обезбиједила преко тог пројекта који су они аплицирали око 60. 000 КМ рекла је Лејла Решић министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске 

Први ствар коју је Влада урадила за претходне четири године јесте да је обезбиједила стедства за земљиште за хладњачу.

Само ове године у Оштрој Луци засађено је нових педесетак дунума купине. Циљ је производња хиљаду тона, а на овом подручју чак педесетак породица тренутно узгаја купине и малине.