latinica  ћирилица
29/07/2016 |  16:02 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Производња краставца корнишона у Семберији

Производња краставца корнишона у Семберији и у подмајевичком крају све је привлачнија.
Бијељина: Производња корнишона - Фото: РТРС
Бијељина: Производња корнишонаФото: РТРС

Обезбијеђен је организовани откуп од стране фирме која краставце даље пласира на њемачко тржиште. Пољопривредници дневно предају од 100 до 150 килограма краставаца по цијени од 1,2 марака за прву класу и 0,60 марака за другу класу. Осим пољопривредника у семберским селима, производњом корнишона у посљедња два мјесеца почели су се бавити и ратари у подмајевичким селима , у угљевичкој општини.

У домаћинству Стевана Николића у селу Којчиновац , од јуна свакодневно се може видјети шесторо укућана , односно три генерације на дунуму засађених корнишона.

''Сваки дан се бере , ујутро , увече, стално си обавезан, да дижеш лозе , вежеш их за мрежу. - На питање како дјеца реагују на ово Жељка Николић из села Којчиновац одговара - добро, иако је распуст ово им је прилика да зараде за школу"

Организатор откупа каже да се од ове године краставци сију у шест семберских села, а убрзо су се прикључили и подмајевички пољопривредници.

У садњи и берби корнишона, предности је више. Дневно се преда око тону и по фирми из Живиница, која краставац даље пласира на њемачко тржиште.

''Произвођач добије саднице, репроматеријал, и помоћ од агрономске службе која је сваки дан присутна на терену" каже Предраг Перковић организатор откупа

У фамилији Џафић у Јањи од ове године корнишоне сију отац и четири сина.

Зарада од производње корнишона је од 3.000 до 10.000 марака по дунуму.