latinica  ћирилица
29/07/2016 |  16:10 ⇒ 17:47 | Аутор: СРНА

Мирјанић: Направити центар за овчарство

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић разговарао је данас са руководством општине Кнежево о томе да се у овој општини направи центар за овчарство, који би анимирао све произвођаче из Републике Српске у тој области.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Мирјанић је истакао да би се у том центру размјењивала мишљења о технологији, начину, условима и тржишту производње.

"На тај начин би се дала пуна подршка овој врсти анималне производње у оквиру укупне анималне производње Републике Српске", рекао је Мирјанић новинарима.

Он је навео да Министарство даје пуну подршку пољопривредној производњи на подручју општине Кнежево у погледу анималне производње, те изразио наду да ће у наредном периоду та подршка дати пуно веће резултате него што су они данас.

Мирјанић је након састанка са представницима пољопривредних задруга и удружења из ове општине, оцијенио да су подстицаји значајни, нарочито у погледу анимирања струке, али и да произвођачи препознају шансу свог развоја и сами допринесу свом развоју.

"Осим развоја овчарства, данас је било ријечи и о томе да се започне и са значајнијом производњом меса, по систему крава-теле, која ће бити подржана од Владе Српске и Министарства", навео је Мирјанић.

Он је појаснио да је то пројекат који Министарство реализује са чешком агенцијом за развој пољопривреде с циљем већег и бољег кориштења сопствених капацитета, а који је већ дао добре резултате у Калиновику, Рибнику и Лакташима.

Руководство општине Кнежево и представници пољопривредних задруга и удружења обавијестили су Мирјанића о горућим проблемима у овој области, као и о потреби улагања у развој сточарства и производњу млијека и сира.