latinica  ћирилица
29/07/2016 |  16:21 ⇒ 21:26 | Аутор: РТРС

Мирјанић: Направити центар за овчарство(ВИДЕО)

Министар пољопривреде Стево Мирјанић , посјетио је општину Кнежево, гдје је разговарао с представницима општине, пољопривредних задруга и удружења.
Стево Мирјанић у Кнежеву - Фото: РТРС
Стево Мирјанић у КнежевуФото: РТРС

С пољопривредним произвођачима разговарано је о омогућавању бољег пласмана домаће производње, подстицајима и начину на који би се природни ресурси и производни капацитети ове општине што боље искористили. Иницирано је и отварање Центра за овчарство у Кнежеву.

Фарма Родољуба Бановића из Имљана, 30-ак километара удаљених од Кнежева, броји 230 оваца и 18 крава. У њиховом домаћинству каже, све је домаће. Од надлежних очекују бољи пласман за сир.

Разговарно је и о формирању Центра за овчарство у Кнежеву, који би, ујединио струку и производњу.

Министар Мирјанић каже да би се ту размјењивала мишљења о начину производње, условима производње, тржишту, примарној производњи, преради и слично и на тај начин дала би се подршка укупној анималној произвоњи у РС.

Представници општине су министру указали, осим на проблеме у пољопривреди и на изостанак средастава од шумског газдинства.

То нам чини велики проблем јер без тих средстава не можемо функционисати она нам чине 20% годишњег буџета, каже Горан Боројевић.

Из Министарства пољоприврде и обећање да ће подржавати сточарску производњу. Настојаће да се у Кнежеву започне са значајнијом производњом меса по систему крава-теле, који већ биљежи добре резултате у општинама попут Калиновика, Лакташа, Рибника.