latinica  ћирилица
29/07/2016 |  17:25 | Аутор: СРНА

Увојен нацрт регистра фискалних и парафискалних давања

Влада Републике Српске усвојила је нацрт Регистра фискалних и парафискалних давања, који је израдило Министарство финансија Републике Српске уз помоћ пројекта ФАР Америчке агенције за међународни развој /УСАИД/.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Пројекат је постављен на порталу Владе Републике Српске, на страници Министарства финансија, одакле позивају све грађане, пословне и друге субјекте да узму учешће у креирању тачног и детаљног Регистра фискалних и парафискалних давања како би заједнички унаприједили пословање, конкурентност и привредни раст у Српској.

"Нацрт представља преглед свих јавних прихода, а укључује порезе, доприносе, накнаде и таксе и републичког и локалног нивоа власти. Регистар је резултат истраживања закона, подзаконских аката, евиденција о јавним приходима којима располаже ресорно министарство и Пореска управа", саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

Циљ Владе Републике Српске је, како се наводи у саопштењу, да доношењем Закона о пореском систему и Регистра фискалних и парафискалних давања идентификује и анализира све јавне приходе у Српској, те коначно изврши реформу непореских давања у Српској.

Резултат свих ових активности, како је најављено из Министарства, биће рационализација непореских давања и смањење финансијских и административних баријера у пословању у Српској.

"Влада је опредијељена да идентификује и прикаже у Регистру све јавне приходе, те почне и на овај начин проводити политику растерећења привреде и грађана", наводе из Министарства.

Од свих корисника Регистра, грађана, привредних друштава, предузетника, удружења и фондација затражено је да Министарству финансија Републике Српске доставе сва давања које плаћају, а која нису обухваћена овим регистром или су погрешно наведени.

Нацрт Регистра ће бити на интернет страници Министарства финансија до 30. септембра ове године.