latinica  ћирилица
29/07/2016 |  18:10 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Реаговања на изјаве Изетбеговића у Новом Пазару

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио да укидање мјера забране за ратног злочинца Насера Орића, оптуженог за злочине над Србима на подручју Сребренице, као и изјава Бакира Изетбеговића којом пореди Бањалуку и Нови Пазар, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмјерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом.
Србија - Фото: АП
СрбијаФото: АП

"Специјални односи Србије и Републике Српске су гарантовани Дејтонским споразумом. Зато је свако поређење са Новим Пазаром, уствари, позив на промену уставног уређења Србије и грубо мешање у наше унутрашње послове. Србија то не дозвољава никоме, па неће ни Изетбеговићу", истакао је Дачић у саопштењу.

Дачић наводи да је Република Српска међународно гарантовани ентитет, равноправан са другим ентитетом, а српски народ је у БиХ међународно признат као равноправан и конститутивни, заједно са друга два.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Новом Пазару да не сматра да је посјета овом граду заобилажење званичног Београда и упоредио своју посјету овом граду са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци.

"Не видим ништа спорно у овој посјети, јер смо сви свједоци да предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посјећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар", рекао је Изетбеговић, који је лидер СДА БиХ.

Министар за рад Србије Александар Вулин рекао је да је Бакир Изетбеговић, поредећи Бањалуку и Нови Пазар направио дипломатски скандал, али и показао своје праве политичке и људске намјере према Србији и Србима да му није стало до добросусједских односа.

Вулин сматра да је вријеме да српски премијер Александар Вучић заузме далеко чвршћи став кад је у питању однос према Изетбеговићу и према свима који сматрају да српску пажњу и бригу за мир и стабилност у региону могу да тумаче као слабост и нешто што треба употријебити против Србије.

Вулин подсјећа да је Бањалука главни град међународно признатог ентитета насталог као посљедица Дејтонског споразума, док је Нови Пазар само један од градова у Србији који нема ни међународно признање, нити представља ентитет, нити на било који други начин може да се издвоји од било ког другог града у Србији.

"Изетбеговић је још једном показао какве су му праве намере према Србији и Србима и да му нимало није стало ни до добросуседских односа, ни до мира у читавом региону", рекао је Вулин за Тањуг.

Он је подсјетио да је на данашњи дан 1990. године отац Бакира Изетбеговића, Алија, дошао у Нови Пазар, назвао га Санџаком и одржао говор у коме је тражио политичку аутономију за Санџак у оквиру Србије.

"Ствари се понављају не случајно. Они који су тих деведесетих година сматрали да Србију треба поделити, изгледа сматрају да то треба урадити још једном. Онда политичка аутономија Санџака, а данас ентитет Нови Пазар", рекао је Вулин.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Новом Пазару да не сматра да је посјета овом граду заобилажење званичног Београда и упоредио своју посјету овом граду са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци.

Члан Предсједништва Српске напредне странке /СНС/ Небојша Стефановић оцијенио је скандалозном изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је исто када он дође у Нови Пазар као када Александар Вучић оде у Бањалуку или Требиње, те истакао да је таквим тврдњама Изетбеговић најбруталније погазио Устав БиХ и Устав Србије.

Стефановић је у саопштењу навео да Изетбеговић, истовремено, покушава да укине право Републике Српске, и то потпуно супротно Уставу БиХ, и међународном споразуму какав је Дејтонски споразум.

Према његовим ријечима, Изетбеговић је, заправо, негирао да постоји ентитет Републике Српске у БиХ, који има своја права усклађена, како са Уставом БиХ, тако и са Дејтонским споразумом.

"Или је можда Бакир Изетбеговић својом изјавом желео да неким деловима Србије да права и статус који они немају, ни по Уставу, ни по међународним законима, чиме је на најгрубљи начин прекршио Устав Србије", нагласио је Стефановић.

Стефановић је оцијенио да је посебно скандалозно што се ово дешава на 26. годишњицу покушаја Алије Изетбеговића, оца Бакира Изетбеговића, да својим присуством оснивачкој скупштини СДА Санџака фактички отпочне процес отцјепљења тог дијела Србије.

"Да не говорим да је зликовац Насер Орић јула 2008. године ослобођен свих оптужби и гоњења, иако постоје живи сведоци који су сведочили о његовим монструозним убиствима српских жртава", навео је Стефановић, који је и министар унутрашњих послова Србије.