latinica  ћирилица
29/07/2016 |  19:07 ⇒ 30/07/2016 | 13:12 | Аутор: РТРС

Лукач и Стефановић о заједничкој полицијској вјежби (ВИДЕО)

Министарство иностраних послова Србије упутило је протесну ноту амбасадору БиХ у Београду Лазару Миркићу, којом је затражена хитна истрага видео снимка, на којем исламисти пале српске заставе.
Драган Лукач и Небојша Стефановић - Фото: СРНА
Драган Лукач и Небојша СтефановићФото: СРНА

МУП Српске већ је укључен у истрагу, потврдио је министар Драган Лукач. Он је с министром унутрашњих послова Србије Небојшом Стефановићем у Бањалуци договорио одржавање заједничке вјежбе специјалних и јединица за подршку два министарстава, због сталне опасности од тероризма.

Истрага о шокантном снимку на којем двојица исламиста пале српске заставе већ је почела. Први корак је утврдити одакле је снимак постављен на друштвене мреже.

-Покушаћемо на тај начин да дођемо до података на који начин, одакле и ко је то ставио на интернет да бисмо могли даље наставити истрагу, рекао је Драган Лукач министар полиције Српске.

С обзиром на број параџемата, све више повратника са сиријског ратишта и симпатизера Исламске државе, у БиХ постоји опасност од терористичких напада. Како би били спремни да одговоре на такве изазове, министарства Српске и Србије организоваће заједничку вјежбу.

-Наша два министарства свакако морају заједно сарађивати по том питању, ту сарадњу унапређујемо на такав начин, да се наше јединице упознају како би одговорили моћим угрожавањима са једне или друге стране да ли БиХ или Србије, изјавио је Драган Лукач, министар унутрашњих послова Републике Српске.

"То нису само показне вјежбе, то управо може бити и реална ситуација, зато је добро да грађани знају да имају полицију на својој страни која је пособна да такве задатке изврши, рекао је министар унутрашњих послова Србије.

Министарства унутрашњих послова сарађују и у спречавању огранизованог криминала, трговине људима, оружјем и дрогом, али је, истичу, најзначајнија сарадња у области борбе против тероризма.