latinica  ћирилица
29/07/2016 |  19:09 ⇒ 30/07/2016 | 13:13 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Влада не жели да учествује у међусобним обрачунима институција БиХ(ВИДЕО)

Иако је постало јасно да је и Савјет министара одустао од Мектићевог приједлога формирања Координационог тијела за борбу против тероризма, предсједавајућа Клуба посланика СДС у Представничком дому паралемента БиХ Александра Пандуревић данас брани Мектићев приједлог. Тврди да није споран, а оптужује Владу Српске.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Премијерка Жељка Цвијановић поручује да Влада не жели да учествује у међусобним обрачунима институција БиХ, које настоје да једни другима отимају надлежности. Уосталом, каже, Влада већ учествује у борби против тероризма.

Шефица посланичког клуба СДС у Представничком дому конференцију за новинаре подредила је одбрани приједлога страначког колеге министра безбједности Драгана Мектића. Министар Мектић само је хтио да Ударну групу против тероризма преименује у Координационо тијело, и да Групом руководи министар безбједности, а не главни тужилац.

Влада Српске никога не фаворизује, већ ради у оквиру својих надлежности, поручује премијерка.

“Г-ђица Пандуревић баш ништа ништа не зна о раду Владе. Влада РС нема потребу никога да фаворизује. Влада ради по уставу и закону“, навела је Цвијановићева.

Пандуревићева сматра да ударна група за борбу против тероризма формално правно не постоји. Ипак , њени чланови су прије два дана активирали рад Оперативне групе за борбу против тероризма и усагласили да Ударна група буде преименована у Координацону групу за борбу против теророизма.

"Група формално правно не постоји, министар Лукач није члан, није га именовао Савјет министара", рекла је Пандуревићева.

Чини се да Пандуревићева вади кестење из ватре. Након што је активирана Оперативна, а Ударна преименована у Кординациону групу, Мектићев приједлог Координационог тијела за борбу против тероризма тешко ће да заживјети.

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Драган Лукач, рекао је да члан Предсједништва СДС-а Александра Пандуревић није мјеродавна да коментарише област безбједности БиХ и да не жели да коментарише њене изјаве у вези са формирањем координационог тијела за борбу против тероризма.

"Влада је 27. јуна Савјету министара послала документ са 16 закључака о успостављању Координационог тијела за борбу против тероризма. Из владиних и поштанских докумената јасно је да је све стигло на праве адресе. Влада је одбацила приједлог министарства безбједности због преноса надлежности", изјавила је премијерка.

Надлежности Координационог тијела да усмјерава и усклађује рад органа и агенција у безбједносном сектору на територији БиХ, довели би до озбиљних нарушавања постојећих модела координације и сарадње између полицијских и безбједносних агенција у БиХ који су дефинисани законом.

Ипак, министар Мектић упорно је од Владе Српске тражио да објасне зашто су против његовог приједлога.

“Ја нисам добио никакав конкретну примједбу од МУП-а РС“, рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Образложење Владе било је довољно конкретно за ХДЗ-овог министра Вјекослава Беванду. Он је за разлику од српских министара, тражио да се Мектићев приједлог повуче с дневног реда.

“Дошао је став из Српске гдје се каже зашто су против и ми смо тражили да то скинемо“, Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора БиХ.

Већ седмицама Мектићев приједлог никако да буде на дневном реда Савјета министара. Расправа о успостави Координациног тијела, чини се, нема смисла након активирања Оперативне групе и преименовања Ударне у Координациону групу за борбу против тероризма. Мектићев приједлог неће се наћи ни на наредној сједници Савјета министара у понедјељак, каже његов замјеник Мијо Крешић.