latinica  ћирилица
29/07/2016 |  19:15 ⇒ 30/07/2016 | 13:12 | Аутор: РТРС

Жестока регаовања Српске и Србије на укидање пресуде Главашу (ВИДЕО)

Жестока регаовања Српске и Србије након што је Врховни суд Хрватске укинуо првостепену пресуду Бранимиру Главашу у случајевима “гаража“ и “селотејп“ за злочине над Србима из Осијека.
Бранислав Главаш - Фото: РТРС
Бранислав ГлавашФото: РТРС

У Хрватској је створена атмосфера квазирехабилитације злочина над Србима, поручује предсједник Додик.

До кад ће Европа толерисати овакво понашање своје чланице, питају званичници Србије. Амбасадор ове земље у Загребу одбио је да прими протестну ноту Хрватске због реаговања Србије на поништење пресуде Степинцу.

Много је српске крви проливено и у Другом свјетском рату, и у ратовима деведесетих, да би се унижавале српске жртве и то не можемо да дозволимо, поручује премијер Србије Александар Вучић. Истиче да ће покушати дијалогом да ријеши проблеме, за које признаје, да више не може да разумије.

Предсједник Милорад Додик сматра да се овај чин не може посматрати одвојено од недавне рехабилитације кардинала Алојзија Степинца. Очигледно је да је у Хрватској на сцени квазирехабилитација злочинаца над Србима, рекао је Додик.

-Очигледно је да је Главаш доказани злочинац, који је вршио злочине над Србима и ако постоји част правосуђа, онда то може да иде на част таквог квази правосуђа које ослобађа злочинце, каже Милорад Додик предсједник Републике Српске.

Досадашња пракса је показала да се не суди једнако Србима и Хрватима - због чега оваква одлука хрватског Врховног суда не изненађује, поручују у Документационо-информационом центру "Веритас“.

Подсјећају да је Жупанијски суд који је изрекао провостепену пресуду Главашу, поништио и пресуду из 1946 . кардиналу Степинцу. Може се очекивати, да ће Главаш бити слободан, а можда чак и проглашен за свеца.

Српски званичници једногласни - ово је срамота за Европу, јер све те пресуде и догађаји воде ка рехабилитацији фашистичке, усташке НДХ.

-Срамота је за Европу јер ово је питање свјетског карактера. За Немце је Хитлер симбол зла, једино у Хрватској се фашистичка творевина НДХ, њен духовник Степинац проглашавају за хероје, мученике и свеце изјавио је Ивица Дачић министар спољних послова Србије.

Иницијатива младих за људска права из Хрватске позвала је грађане да потпишу петицију, како би се званично извинили свима који су у акцији хрватске војске и полиције "Олуја" изгубили ближžње, који су опљачкани, протјерани и који не могу да се врате у Хрватску.

Патријарх Иринеј позвао је архијереје да на годишњицу Олује 5. августа у свим православним црквама служе парастосе, и да звона у подне звоне три минута. Поручено је да се 5. августа не организују никакве прославе и свечаности секуларног карактера.