latinica  ћирилица
29/07/2016 |  20:54 | Аутор: sputniknews.com

Блумберг - И да је хтио, Путин не би боље испланирао слабљење НАТО-а

Да је руски предсједник Владимир Путин смишљао начин на који може да ослаби НАТО, не би могао да смисли ништа боље од овога што се већ дешава, оцјењује америчка агенција “Блумберг“.
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Sergey Guneev) -
Владимир Путин (Фото: Sputnik/Sergey Guneev)

"Блумберг“, наиме, наводи да кандидат Републиканске странке за предсједника САД Доналд Трамп преиспитује основне принципе НАТО-а и наговјештава да ће можда признати Крим као дио Русије.

У Турској, истовремено, званичници предвођени главним савјетником предсједника те земље Реџепа Тајипа Ердогана оптужују САД за неуспјели покушај војног пуча у другој по величини војсци Алијансе, подстичући тиме пораст антиамериканизма који Путин “жури да искористи“.

“Неочекивано, уз мало труда, Путин убира изненадне плодове унутрашњих политичких прилика у два стуба европске заједничке одбрамбене структуре“, оцјењује америчка агенција.

Путин има “ђаволску срећу“, сматра гостујући сарадник у Европском савјету за спољне послове Марк Галеоти.

Руски предсједник, како каже Галеоти, може само да сједи и посматра како се тај “богатији, моћнији и на легитимним вриједностима заснован блок“ распада.

Путин искоришћава догађаје који су му ишли у корист, укључујући највећу избјегличку кризу у Европи од завршетка Другог свјетског рата, која је широм континента ојачала политичке странке левице и деснице, пријатељски настројене према њему, и које је утицала на историјско гласање Британаца у јуну за излазак из ЕУ, закључује “Блумберг“.