latinica  ћирилица
30/07/2016 |  15:09 ⇒ 18:04 | Аутор: РТРС

Путин у Словенији: Недопустиво извртање историје

Нови споменик руским и совјетским војницима који су погинули у два свјетска рата на територији Словеније одраз је става држава о томе да су ново писање историје и оправдавање злочина који су довели до погибије милиона људи у тим ратовима недопустиви, рекао је предсједник Русије Владимир Путин.
Путин у Словенији - Фото: Screenshot
Путин у СловенијиФото: Screenshot

„Споменик ће нас подсјећати на самопожртвованост војника Русије и кључни допринос Совјетског Савеза у ослобађању Европе од нацизма, на бесмртни подвиг генерације побједника“, рекао је Путин на церемонији поводом 100. годишњице подизања капеле у близини планинског превоја Вршич у Словенији.

Предсједник Русије је истакао да је искрено захвалан руководству Словеније, члановима Друштва пријатељства Словенија—Русија и другим јавним организацијама, као и свим Словенцима за брижан однос према заједничкој историји, за сјећање на руске грађане чија је судбина повезана с трагичним догађајима на словеначкој територији.

„Поновићу још једном: Хвала, Словенијо!“, рекао је Путин.

Он је је, такође, изразио захвалност за „искрену тежњу и напоре за учвршћивање темеља европског јединства на којем треба да се гради будућност Европе“.

„Од свег срца, у име цијеле Русије и у своје име желим да захвалим Словенији и Словенцима за то што чините ради чувања сјећања на жртве које сте заједно с Русијом принијели на олтар побједе не само у Првом него и у Другом свјетском рату“, рекао је Путин. 

Он је, такође, навео да пут кроз планински превој гдје су расуте кости руских војника, с правом носи име Руска, а капела је постала симбол пријатељства руског и словеначког народа, симбол заједничке тежње миру, сарадњи и процвату.

Руска капела је споменик посвећен успомени на руске војнике који су на тим мјестима погинули током Првог свјетског рата. Тих година, град Крањска Гора био је велики пункт за допремање муниције, технике и војника на аустријско-италијански фронт.

У јулу 1915. године у близини града отворен је логор за руске војне заробљенике, који су изградили пут кроз планински превој. 

У марту 1916. једну од група руских војних заробљеника заједно с њиховим аустријским стражарима засула је сњежна лавина. Тада је, према неким подацима, погинуло више од 300 људи. 

У знак сјећања на погинуле руске војнике изграђена је мала дрвена капела. Тек 1995. године ова капела је стекла статус споменика културе који је под заштитом државе. Територија која припада капели је 2005. године постала меморијални парк.

Путин Словенији нуди сарадњу у нафтној индустрији

Проширивање мреже гасовода у Словенији и укључивање руских компанија нафтне и гасне индустрије у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима представља перспективни правац сарадње двије земље, наводи се у материјалима за посјету предсједника Руске Федерације Владимира Путина Словенији, преноси "Спутњик".

"Перспективни правци сарадње су: проширење мреже гасовода на територији Словеније, укључивање руских нафтних и гасних компанија у малопродајну мрежу промета нафтним дериватима на територији Словеније, помоћ у развоју словеначких капацитета за пренос нафте и нафтиних деривата, куповина руске енергетске опреме за словеначке термоелектране, учешће руских компанија у реконструкцији, модернизацији и изградњи производних и преносних објеката у Словенији, стварање транспортног и дистрибутивног центра, испоруке телекомуникационе опреме словеначке производње за потребе 'Гаспрома', сарадња у области комуникационих и информационих технологија“, наводи се у изјави.

"Спутњик" подсјећа да се радна посјета предсједника Русије одржава на позив словеначког предсједника Борута Пахора. Наводи се да ће они ће размотрити кључна питања трговинско-економске, инвестиционе и културно-хуманитарне сарадње и размијенити мишљења о актуелним међународним и регионалним проблемима.

Извор: Спутњик/Танјуг