latinica  ћирилица
30/07/2016 |  15:45 | Аутор: ТАНЈУГ

ИД обучава дјецу страних бораца за терористичке нападе

Дјеца страних бораца, који живе на територији такозване Исламске државе у Сирији и Ираку, обучавају се да постану "нова генерација" терориста, упозорава Европол у годишњем извјештају о тероризму у Европској унији.
ИД (фото: Twitter @RT_com) -
ИД (фото: Twitter @RT_com)

Нарочиту забринутост, како истиче, представљају дјеца, која се одгајају по правилима те терористичке организације.

Британски "Индипендент" наводи да се страхује да ће се број дјечака, присиљених да се боре у редовима ИД, повећати како буду одрастала дјеца, која су одведена да живе на територији те организације или су рођена у "џихадистичким племенима".

Припадници ИД, наводе аналитичари, своју дјецу виде као кључну за постизање дугорочног успјеха те организације, а сматрају их бољим и смртоноснијим борцима јер су од рођења изложени индоктирнацији и губитку емоција.

ИД, подсећа Индипендент, често дјецу приказује као борце, бомбаше самоубице и егзекуторе у својим "крвавим пропагандним видео-снимцима".

"У својим пропагандним материјалима, ИД је често показивао да обучавају те малољетнике да постану наредна генерација страних терористичких бораца, што би могло да представља безбједносну пријетњу у будућности за државе чланице", наводи Европол.

Неки повратници, како додаје, "одржаваће у животу" терористичку пријетњу за ЕУ кроз активности у вези са олакшицама, прикупљањем средстава, регрутовањем и радикализацијом, а могу послужити и као узори за будуће џихадисте, наводи Европол.

Више од 50 малољетника из Уједињеног Краљевства живи у самопроглашеном калифату ИД, као и 31.000 трудница, показала је раније ове године истага, коју је спровела Квилијам фондација.

Пропагандне агенције ИД објавиле су низ видео снимака и фотографија, на којима се види како се обучавају и индоктринишу дјеца, као што је снимак кампа за "дјецу калифата" у близини Раке у Сирији на којем се виде дјечаци од пет година у ратним опремама и са тракама за косу ИД док слушају наредбе да изврше војне вежбе.

Други пропагандни материјали показују дјечаке како се међусобно боре и вјежбају борилачке вјештине, као и како примају џихадистичке инструкције од старијих припадника ИД.

Родитељи, који су побјегли са територије ИД, тврде су да су њиховој дјеци "испрани мозгови" у школама ИД.

И док се дјечаци индоктринацијом припремају за борбу, дјевојчице се одвојено уче да кувају, чисте и подржавају своје будуће супруге џихадисте према тумачењу ИД шеријатског закона.

Европол истиче да се дјевојчицама још не дозвољава да се боре, али да се обучавају да одгаје своју дјецу у складу са идеологијом ИД уз обећање да ће заузврат добити "поштовање и наклоност" мушких рођака.

Оне се охрабрују да прихвате смрт својих супруга и синова, који се спремају да учествују у борбама и терористичким нападима од раног доба.

Најмање 89 дјеце страних бораца погинуло је борећи се ове године за ИД, већином у Ираку и Сирији, показују подаци извјештаја Центра за борбу против тероризма.

Већина њих се користила да вози аутомобиле или камионе пуне експлозива како би напали позиције војске или друге безбједносне мете, док су остали погинули у борбама или у самоубилачким нападима против цивила.

Европол процјењује да је више од 5.000 европских грађана путовало у подручја сукоба у Сирији и Ираку, већином како би се придружили ИД, али наводи да се прилив успорио од пооштравања мјера за борбу против теоризма и интензивирања вазушних напада и војни порази ИД.

Агенција је упозорила да иако ИД не користи избјегличке руте ка Европи "систематски", терористи се сакривају међу избјеглицама користећи лажна документа истакавши да постоји "стварна и непосредна опасност" од сунитских муслиманских тражилаца азила из Сирије, који су подложни радикализацији када стигну у Европу.