latinica  ћирилица
30/07/2016 |  16:22 ⇒ 19:42 | Аутор: СРНА

Мирјанић: "Млијекопродукт" подржава потезе Владе у вези са ССП-ом

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић изјавио је након састанка са руководством "Млијекопродукта" у Козарској Дубици да ово предузеће у потпуности подржава потезе Владе Републике Српске када је ријеч о нивелисању најављених губитака пољопривредника након примјене Споразума о стабилизацији и придруживању.
Стево Мирјанић - Фото: СРНА
Стево МирјанићФото: СРНА

Мирјанић је истакао да ће руководство "Млијекопродукта" подржати оно што ресорно министарство заједно с Владом Српске предлаже када је ријеч о предстојећим сусретима са представницима Свјетске банке.

Он је додао да ће "Млијекопродукт" помоћи пољопривредне произвођаче да из те ситуације изађу што успјешнији, те напоменуо да је с друге стране, на састанку предсједника Републике Српске Милорада Додика са министром пољопривреде Њемачке истакнута њемачка подршка развојним пројектима у области пољопривреде и надокнади изгубљеног дохотка домаћим пољопривредним произвођачима.

"Осим изједначавања услова привређивања за наше пољопривредне произвођаче након примјене СПП-а, договарали смо да се обезбиједи несметан транспорт производа из Републике Спрске и БиХ кроз Европску унију, слободни режим трговине воћа и поврћа који је укинут почетком године и да се са парафирањем ШП-а постигне договор са Међународним монетарним фондом", рекао је Мирјанић.

Он је оцијенио да из другог угла треба посматрати медијске наводе да производња млијека рапидно пада и да се смањује број фармера.

"Опредијељени смо да са фармерима и предузећима која прерађују млијеко заједнички градимо квалитет, одрживост и дугорочност производње. Наша је политика да подржавамо оне који ће трајније производити за тржиште", рекао је Мирјанић.

С једне стране, како је рекао, постоји смањење броја фарми до пет крава, а с друге повећање фарми од шест до 10 крава за око 30 одсто.

"Имамо и повећање фарми од 11 до 50 грла и оних од 51 до 100 крава. То значи да ти фармери постају прави произвођачи са дугорочнијом опцијом што је допринијело да имамо у првих шест мјесеци ове године већу производњу млијека него лани, иако је један број фармера одустао да предаје млијеко", навео је Мирјанић.

Он је најавио да ће министарство у будућности додатно пооштрити контролу откупа млијека, поготово када је ријеч о откупљивачима који нису произвођачи.