latinica  ћирилица
31/07/2016 |  08:23 ⇒ 15:12 | Аутор: sputniknews.com

Турска дошла до доказа да је Гулен умијешан у пуч?

Турске власти дошле су до шифроване преписке присталица Фетулаха Гулена која потиче из периода недуго пре покушаја војног пуча који се догодио у ноц́и 16. јула.
Неуспио пуч у Турској - Фото: Getty Images
Неуспио пуч у ТурскојФото: Getty Images

Према ријечима извора, обавјештајна служба Турске добила је у мају прошле године преписку коју су Гуленове присталице водиле преко специјалне апликације коју су почеле да користе у априлу 2014. године. Шифрована преписка је вођена од децембра 2013. године, додао је извор.

Власти земље добиле су готово 40.000 имена присталица проповједника, од којих је “знатан број директно повезан с покушајем преврата“, преноси Ројтерс речи извора.

“Подаци из 'Бај лок' апликације дали су нам могу'ност да откријемо њихову мрежу, у крајњој мјери, њен велики дио. Касније су се они преоријентисали на другу апликацију, када су схватили да 'Бај лок' више није поуздан“, рекао је извор, додајући да су се раније појавиле информације о томе да је турска обавјештајна служба сазнала за планирање пуча неколико сати прије његовог почетка, али да о томе није обавијестила власти.

У ноћи 16. јула група побуњеника је покушала да изведе војни пуч у Турској, али су власти то спрокечиле. Према посљедњим подацима, у сукобима у Истанбулу и Анкари 246 турских грађана је погинуло, а више од 2.000 људи је рањено.

Турске власти су оптужиле Гулена да је умијешан у покушај преврата и затражиле од САД његову екстрадицију.

Сам Гулен је осудио побуну и изјавио да нема везе с њом, као и да се не плаши изручења Турској.