latinica  ћирилица
31/07/2016 |  11:17 | Аутор: СРНА

Представнички дом сутра о акцизама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ требало би да на сутрашњој сједници разматра у првом читању сет закона којима се акцизе за погонско гориво повећавају за 15 фенинга, од којих је 10 намијењено за изградњу ауто-путева и пет за изградњу путева.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Ријеч је о приједлозима закона о измјенама и допунама Закона о акцизама у БиХ, Закона о систему индиректног опорезивања и Закона о уплатама на јединствени рачун и расподјели прихода које је предложио Савјет министара БиХ.

Први пут акцизе за погонско гориво биле би примјењиване на био-дизел.

Предложеним измјенама и допунама наведених закона предвиђено је да се средства од додатних акциза уплаћују на намјенске рачуне јавних предузећа за изградњу путева у БиХ.

Из Савјета министара наводе да би усвајање ових закона омогућило активирање већ закључених кредитних споразума са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/.

Савјет министара тражио је од Представничког дома да наведене законске приједлоге разматра по хитном поступку, што значи без могућности предлагања и усвајања амандмана, што посланици нису прихватили.

На дневном реду сједнице, такође у првом читању, налази се и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, који је предложио Савјет министара.

Као разлоге за измјене и допуне Закона из Савјета министара навели су потребу превазилажења уочених недостатака у провођењу постојећег закона те потребе прецизнијег дефинисиања вежећих законских одредби.

Предложеним измјенама и допунама, за одредене прекршаје прописују се оштрије санкције у односу на важећи закон.

Пред посланицима би требало да се нађе и више извјештаја, међу којима и извјештај о раду Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције за 2015. годину.