latinica  ћирилица
31/07/2016 |  12:58 ⇒ 15:39 | Аутор: РТРС

Дегустација вина у Андрићграду (ВИДЕО)

У организацији Удружења винара Шумадије, у Андрићграду је други пут одржана манифестација „Шумадија у Андрићграду“.
Андрићград - Фото: Screenshot
АндрићградФото: Screenshot

Овогодишња манифестација окупила је 12 произвођача вина који на овај начин промовишу и афирмишу винску културу шумадијског краја. 

Дани шумадије у Андрићграду почели су изложбом слика групе аутора названом „Вино и умјетност“, у галерији Лубарда, Андрићевог института .

"Ми на овај начин одајемо част том чаробном напитку, и подржавамо акцију винара Шумадије, и ми смо на неки начин и промотери тих вина", каже Небојша Савовић Нес, аутор изложбе.

На тргу Николе Тесле посјетиоци Андрићграда могли су да дегустирају вина врхунског квалитета

"Представљамо вина из 2012. године то су свјежија воћнија вина углавном розеи који су актуелни за овај временски период", река је Катарина Александровић из винарије "Александровић", Винча (Топола).

Саша Новаковић из винарије "АРТ",  из Грошнице (Крагујевац) каже: "Црно вино каберне совињон из 2012, одлична берба, наш мерло „опскура“ из 2012 и шардоне из 2015“, док Југослав Шкарић из винарије Деспотика, Влашки до (Смедеревска Паланка) додаје: „У Шумадији могу да се добију врхунска црна или бијела вина за разлику од осталих области на Балкану где можете добити или црна или бијела вина. Црна вина су воћна, јака, робусна, а бијела свјежа и мирисна".

Поред вина посјетиоци су могли да пробају и ракију из Шумадије

"Ми смо једина винарија која поред вина производи и ракију. Имамо четири врсте ракије:  шљива, дуња, кајсија и виљамовка. Све ракије из Шумадије су пуне, доброг укуса и добре на окусу", ријечи су Зорана Стевановића из винарије Стари Храст, Жировница (Каргујевац).

За ову прилику чланови КУД-а Опленац из Тополе извели су пригодан програм, а посјетиоцима се представио и блуз бенд Лесандрум трио.