latinica  ћирилица
31/07/2016 |  13:33 | Аутор: СРНА

Патријарх устоличио епископа диоклијског Кирила (ФОТО)

Његова светост патријах српски Иринеј данас је у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици устоличио епископа диоклијског Кирила.
Патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Патријарх ИринејФото: СРНА

Српски патријарх пожелио је епископу Кирилу успјешну службу и рад на мјесту администратора Српске православне цркве у Јужној и Централној Америци, гдје ће наредних дана замијенити на тој функцији митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Патријарх Иринеј је у бесједи указао на љепоту окупљања вјерника у светом храму у име Господње.

"Када је народ сабран у храму Божијем са нама су Господ, свети анђели и сви Божији угодници. Када је Господ са нама, онда смо ми заиста најбогатији и најсрећнији људи овога света", рекао је Иринеј.

Он је истакао да је велико богатство носити Господа у срцу, те да својим присуством вјерници на то указују.

Епископ диоклијски Кирило захвалио је патријарху Иринеју и Сабору СПЦ за указано повјерење.

Епископ диоклијски Кирило

Посебну захвалност исказао је према свом духовном оцу митрополиту Амфилохију за све шта је урадио и помогао на путу да данас постане епископ СПЦ.

Чину хиротонисања /руколожење/ присуствовало је 15 архијереја Српске православне цркве из свих српских земаља и дијаспоре. Претходно је патријарх српски служио Свету архијерејску литургију.

Свечаности су присуствовали амбасадори БиХ Ђорђе Латиновић и Србије Зоран Бингулац, црногорски министар унутрашњих послова Горан Даниловић, лидер СНП-а Срђан Милић, ДНП-а Милан Кнежевић, представнци Католичке цркве и Исламске вјерске заједнице у Црној Гори.

Након хиротоније уприличена је традиционачлна трпеза љубави.