latinica  ћирилица
31/07/2016 |  15:05 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

И. Сарајево: Ускоро смјештај за српске представнике у БиХ институцијама у администартивном центру Српске (ВИДЕО)

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву, Правобранилаштво Српске, филијала Фонда здравственог осигурања у Источном Сарајеву, Центар за истраживање рата и ратних злочина, бројне агенције и министарства Српске имају своје канцеларије у дијелу новосаграђеног објекта администартивног центра Српске у Источном Сарајеву.
Зграда Владе у Сарајеву - Фото: РТРС
Зграда Владе у СарајевуФото: РТРС

Ускоро би смјештај у резиденцијалном дијелу требало да добију и српски представници у БиХ институцијама, који због потребе боравка у Сарајеву плаћају закуп или хотелски смјештај. 

Окружни привредни суд у Источном Сарајеву, који је до сада закуп плаћао 11 хиљада марака, Правобранилаштво Републике Српске, Филијала Фонда здравственог осигурања, Министарство за избјеглице и расељена лица, породице омладине и спорта, Завод за статистику, Центар за истраживање рата и ратних злочина, Секретаријат за вјере, Завод за урбанизам и Агенција за мала и средња предузећа, одлуком Владе имају право на коришћење просторија у пословном дијелу новоизграђеног администартивног центра Српске у Источном Сарајеву.

"По одлуци Владе, пословни дио биће на располагању институцијама Српске које су до сада плаћале закуп или онима које су из неког другог разлога биле без адекватног смјештаја", наводи Горан Маричић, директор Службе за заједничке послове Владе Републике Српске.

У објекат који се састоји од два дијела, пословног и администартивног, ускоро би требало да се уселе и представници Српске у заједничким институцијама БиХ којима је већ речено да им је од првог јуна ове године, објекат на располагању.

"Имали смо и разговоре са неким од посланика и и са представницима секретаријата Представничког дома и констатовано је да посланици имају право на смјештај и трошкове смјештаја по њиховим актима. Већина посланика и делегата имају од раније склопљене уговоре о закупу стана, док остали користе хотел. Уговор о хотелском смјештају је закључен је јануара 2015. и траје 2 године 2017", рекао је Маричић.

Од јуна ове године објекат је коришћен у службене сврхе.