latinica  ћирилица
31/07/2016 |  15:36 ⇒ 15:38 | Аутор: СРНА

Служен парастос за погинуле борце у Рогољима код Градишке

У Спомен-комплексу у мјесној заједници Рогољи данас је одржан традиционални Меморијални збор, служен парастос и положени вијенци и цвијеће на спомен-обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, народном хероју Стевану Дукићу и погинулим борцима и жртвама Другог свјетског рата и солунским борцима из овог краја.
Градишка; Спомен комплекс Рогоњи - парастос - Фото: СРНА
Градишка; Спомен комплекс Рогоњи - парастосФото: СРНА

Вијенце су положили представници општине Градишка, општинске и мјесне Борачке организације, мјесне заједнице Рогољи, представници СНСД-а и породице погинулих.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић рекао је да српски народ на овим просторима живи у миру и слободи, али да то вјероватно не би било могуће да није поднио жртве у протеклим ратовима.

"Данас треба да се поклонимо и запалимо свијеће за покој њихових душа, али треба да се трудимо да њихова жртва не буде узалудна, да и даље градимо Републику Српску као правну државу и да је привредно јачамо", нагласио је Латиновић.

Он је додао да је општина ове године реконструисала дотрајала спомен-обиљежја у неколико мјесних заједница и изградила споменике погинулим борцима одбрамбено-отаџбинаког рата у оним мјестима гђе до сада нису постојала.

"Остаје потреба да се према породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и борцима, који су најзаслужнији за стварање Републике Српске, на достојанствен начин односимо и да локална и републичка власт поклони далеко више пажње остваривању њихових статусних и материјалних права", истакао је Латиновић.

Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић рекао је да је смисао одржавања меморијалних помена да се не забораве жртве из претходних ратова, које су крвариле за слободу и миран живот Српске и свих осталих на овим просторима.

Предсједник мјесне заједнице Рогољи Љубомир Цвјетковић истакао је да сваке године традиционално одржава Меморијални збор у Рогољима, јер је обавеза свих мјештана да се присјете свих страдалих и одају има пошту.

У Спомен-комплексу у дворишту куће народног хероја Стевана Дукића у Рогољима налази се биста овог хероја народноослободилачког рата, споменик за пет погинулих солунских бораца, те спомен-обиљежје из Другог свјетског рата које свједочи о страдању 68 жртава фашистичко-усташког терора и 36 бораца народно-ослободилачког рата, као и споменик борцима погинулим у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату на којем су уклесана имена девет бораца из ове мјесне заједнице.