latinica  ћирилица
31/07/2016 |  16:18 ⇒ 19:54 | Аутор: СРНА

Одржани седми "Гастро-сусрети" у Пелагићеву

На језеру у Пелагићеву данас су одржани "Гастро- сусрети, који су окупили 22 излагача из Србије и Републике Српске.
Гастро сусрети у Пелагићеву - Фото: СРНА
Гастро сусрети у ПелагићевуФото: СРНА

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић отворио је ову манифестацију за коју је рекао да је значајна за развој туризма не само за општину Пелагићево, него и за Посавину и Републику Српску.

Ђокић сматра примјереним да Посавина, као житница Републике Српске, има разноврсну кулинарску понуду, те додаје да су седми Гастро сусрети окупили већи број излагача.

Према његовим ријечима, на овај начин се промовише производња хране, као предност Посавине.

Ђокић је напоменуо да Влада Републике Српске од почетка подржава ову манифестацију.

"Веома сам радостан што општина Пелагићево има добру сарадњу са Владом Републике Српске и што је уз њену помоћ овђе реализовано пуно тога", рекао је Ђокић истакао да је начелник општине Симо Стакић један од највреднијих начелника у Српској.

Савјетник министра трговине и туризма Српске Александар Ђурић истакао је у обраћању да је ресорно министарство и ове године подржалу ову манифестацију.

Начелник општине Пелагићево Симо Стакић захвалио је Влади и присутним гостима за подршку "Гастро-сусретима", који су прерасли локални значај.

Стакић је захвалио свим излагачима који су дошли и на традиционалан начин припремили данашње производе. "То су производи наших бака и мајки које хоћемо да отргнемо од заборава и да их понудимо на домаћој трпези", истакао је Стакић.

Он је напоменуо да је ова манифестација дио свечаности поводом Дана и славе општине Светог пророка Илије 2. августа.

Међу бројним званицама били су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, те бројни начелници сусједних општина и други гости.

Након завршетка "Гастро-сусрета", одржан је други дан "Илинданских фолклорних свечаности". Наступила су културно-умјетничка друштва "Дукати" из Ламинаца код Градишке, "Пучиле" из Бијељине, "Љубиње" из Љубиња, "Зора" из Силаша из Хрватске, "Свети Ђорђе" из Шековића и домаћин КУД "Васо Пелагић".