latinica  ћирилица
31/07/2016 |  17:08 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Одржани седми "Гастро-сусрети" у Пелагићеву (ВИДЕО)

У Пелагићеву су под покровитељством Министарства за трговину и туризам Републике Српске и општинске управе одржани седми по реду „гастро сусрети“.
Гастро сусрети - Фото: РТРС
Гастро сусретиФото: РТРС

На овој гастро манифестацији учествовало је 20 излагача из Пелагићева, Бањалуке, Брчког, Бијељине и Петрова. 

Овогодишњи „гастро сусрети“ у Пелагићеву били су још једна од прилика да кулинарски мајстори, покажу богатство наше традиционалне кухиње, али и производе од љековитог биља и воћа, као што је аронија.

"Можете правити џем, можете правити колаче, као и друге, значи нема ту неких тајних рецепата осим бити консеквентан, узимати у малим количинама", каже Бранка Каштеровић, из Пелагићева.

"Традиционална јела, која ми смо данас ту припремили, иначе у домаћинствима претежно се спремају за наше велике празнике, Божић, Васкрс, славе", рекла је Драгана Стјепановић.

За општину Пелагићево, једну од најмлађих у Српској, чији су главни приходи из аграра, гастро понуда је пут за афирмисање туристичког потенцијала.

"То су производи, које су некада наше мајке, наше баке то традиционално производиле, ми хоћемо да извучемо то из заборва и да то данас пласирамо на нашој домаћој трпези", наводи Симо Стакић, начелник општине Пелагићево.

Влада Српске, као и претходних година материјално и струковно помагаће развој локлане туристичке понуде, али и развој прехрамбено-прерађивачких капацитета.

"Ова привредно-туристичка манфиестација гастро сусрети, подстиче нас на неке нове активности, које овдје проводимо заједно са општином Пелагћево а то је да развијамо и пирпремамо се за неке нове индустријске капацитете и нову индустријуску област, која до сада није овдје развијана", изјавио је Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске.

Гастро сусрети у Пелагићеву, одржани су у овкиру култруно-спортско-туристичке манифестације „Илинданске свечаности“.