latinica  ћирилица
31/07/2016 |  18:45 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Захтјеви за ексхумације Срба у ладицама Тужилаштва БиХ (ВИДЕО)

Тражење у рату несталих лица, ексхумације и идентификације одавно су у БиХ изгубили хумани и аполитички карактер, још од формирања Института за нестала лица БиХ, који је на рубу анархије. Руководство Института годинама је у техничком мандату.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Консензус као законска обавеза, у трочланом Колегијуму уствари је непознаница. Централна евиденција несталих још ни уполовљена није, а требало је да буде завршена давне 2008. године. А нико не реагује.

На руку таквом Институту или у садејству с њим, и рад Тужилаштва БиХ. Док породице жртава више од двије деценије трагају за посмртним остацима, исто то Тужилаштво годинама “чува” захтјеве за ексхумацијама и обавјештајне податке о могућим гробницама. 

Тужилаштво БиХ не престаје са непријатним изненађењима. Најновије – енормних 147 захтјева за ексхумацијама које “чува” или скрива. Неки су стари по четири и више година. Треба ли рећи да их је највећи број исписан у канцеларијама Института у Бањалуци и Источном Сарајеву! Чак три четвртине! Међу њима никад завршене ексхумације на сарајевској депонији, Казанима, Алипашину пољу или мосту, јами Радача, гдје су давно већ пронађени скелетни остаци! Или никад започете, за које постоје обавјештајни подаци или свједочења очевидаца!

"Ми смо неколико пута упућивали јако велики број ургенција према Тужилаштву за поједине предмете који предуго чекају, такође смо указали на то да постоји, да кажем то овим ријечима, дискриминација појединих канцеларија", рекао је Милутин Мишић, члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ.

Узалуд је Мишић писао ургенције! Сваку је експресно пратила нова, са истом адресом. У потпису или вјечити директор Института и високи званичник СДА Амор Машовић или његова вјерна сјенка Марко Јуришић. Садржај им исти - Мишићеве ургенције оповргавају, колегу покушавају да дискредитују, а хвалоспјеве на рачун дискриминатора не штеде! Новинарска питања, међутим, анархични двојац, одавно већ игнорише! Ни тужилаштво БиХ , на иста не одговара. Раније су се правдали недостатком новца, а средства за ексхумације из ИПА фондова, трошили за куповину луксузних аутомобила главном тужиоцу.

Најновији акт Тужилаштва са потписом Гордане Тадић, руководиоца Одјељења за ратне злочине, за Риплија. Од Тадићеве је Савјетодавни одбор Института тражио образложење због чега захтјеви за ексхумацијама нису реализовани, док је она од Одбора тражила основне податке о захтјевима. Да ли то у Тужилаштву не знају шта се све скрива у њиховим ладицама, или је на сцени још једна “куповина времена”? Како год – ако је и од бх Тужилаштва – превише је!

Идентификација команданта Жепе Авде Палића, све донедавно била је преседан. Ексхумирани посмртни остаци девет година били су у Високом, док је ОХР истовремено уцјењивао институције Српске. Када су чињенице објављене, случај је заташкан. Вјеровало се тада да је сличним манипулацијама крај. Но преварили су се. Чак осам лица са списка идентификованих у овој години који је у нашем посједу, ексхумирани су прије скоро двије деценије – 97. или 98. ИЦМП се правда – није до њих кажу! Једноставно тек сада су се подударили ДНК профили жртве и чланова породица.

"Процес јесте успорен али није селективан због тога што је све мање ексхумација оносно све је мање откривених масовних гробница", наводи Метју Холидеј, руководилац програма ICMP за Западни Балкан.

Масовних гробница све је мање, јер је захтјева за ексхумацијама у Тужилаштву, све више. И док се тако затвара квадратура круга у тражењу несталих, сарајевске политичко правосудне институције – и глуве и нијеме! Троше године назадне идеологије, и по други пут убијају већ убијене!