latinica  ћирилица
31/07/2016 |  18:50 ⇒ 20:54 | Аутор: РТРС

Копривна, живот на линији разграничења између Српске и Федерације (ВИДЕО)

Село Копривна је сјеверозападна граница Републике Српске и Федерације. Овдје данас живи око 600 становника. Линија разграничења пролази поред српских кућа,кроз дворишта и баште.
Копривна - Фото: РТРС
КопривнаФото: РТРС

Овако своју причу о животу на линији разграничења почиње Мирко Милановић. Његова башта је јединствена, каже Мирко, јер паприке узгаја у Српској, а краставац у Федерацији.

"Ово гдје кућа стоји то ти је Република Српска, а одмах иза куће је Федерација", каже Мирко Милановић из Копривне.

Живот у Копривни – конкуренцију нема, тврде мјештани. Предности многе - од производње воћа, поврћа, до бављења сточарством и перадараством. Тако током цијеле године, овдје готово свака кућа има своје производе.

"На селу кад човјек живи он може да има самоодржив живот, још ако донесе неки динар из неке фирме па ту своју платицу уложио у ту своју пољопривреду", наводи Владимир Тркуља. 

Ипак, Коприва дијели судбину многих села.Одлазак младих, оставља траг на добар дио домаћинстава,која су данас закључана.Локална заједница,свјесна проблема.

"Покушавамо да их анимирамо да засаде плантаже малине и купине,јер је примјетна у последње вријеме експанизија тога ,на тај начин да обезбиједе средства,формирају породице и остају овдје", рекао је Драган Станар, начелник општине Оштра Лука.

И поред свега, мјештани Копривне кажу да живот овдје не би мијењали, Не би ни Мирко с почетка наше приче, који у шали каже да ипак радије бере паприку у Српској, него краставац у Федерацији.