latinica  ћирилица
31/07/2016 |  20:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Скупови у Келну завршени без већих инцидената

Скуп подршке турском предсједнику Реџепу Тајипу Ердогану, као и још неколико митинга у организацији десничара, антидесничара и различитих група у Келну протекли су, уз јако присуство полиције, без већих инцидената.
Ердоганове присталице у Келну - Фото: Getty Images
Ердоганове присталице у КелнуФото: Getty Images

Скуп присталица турског предсједник почео је минутом ћутања за жртве неуспјелог војног пуча у Турској, као и за жртве недавних терористичких напада у Француској и Њемачкој. Затим су интониране њемачка и турска химна.

Упркос очекивању организатора Уније европско-турских демократа (УЕТД) да ће скупу присуствовати између 30.000 и 50.000 људи, њемачки медији наводе да се окупило око 20.000 људи који су носили турске заставе.

Неки су се прије интонирања химни помолили, док су други скандирали "Ми смо Њемачка!".

У једном моменту из масе су се чули повици "Желимо смртну казну!", на шта је пјевач Угур Исилак, који је пјевао пјесме за Ердоганонову изборну кампању, са бине одговорио: "Бог ће их праведно казнити".

Турски министар спорта Акиф Килич поручио је да су турски грађани, све странке и невладине организације послије покушаја пуча одлучно показали да су заједно против пуча и у одбрани демократије.

Истовремено у граду су на различитим локацијама одржана и четири знатно мања контрапротеста, међу којима један у организацији једне десничарске њемачке групе, док је један организован под слоганом "Зауставимо Ердогана".

Полиција је на мјесту одржавања протеста распоредила 2.700 полицајаца.

До мањег инцидента већ је дошло на скупу противника Ердогана којих се окупило око 1.300.

Међу њима су и припадници савеза "Келн против деснице" као и присталице курдске странке ПКК која је у Турској забрањена.

До мањег сукоба је дошло када се међу њих умијешала група Ердоганових присталица који су почели да узвикују пароле.

Полиција је интервенисала и раздвојила завађене групе те се ситуација смирила, преноси "Велт".

Полицијска возила и кордон са псима раздвајали су овај скуп од митинга десничара који су се окупили код жељезничке станице.

У међувремену, десничари који се се окупили код жељезничке станице одустали су послије разговора са полицијом, од најављене шетње.

У Њемачкој живи око три милиона људи турског поријекла, а у Сјеверној Рајни-Вестфалији, у којој се налази Келн, живи око трећина цјелокупне турске заједнице у тој земљи.