latinica  ћирилица
01/08/2016 |  15:26 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Херцеговачки виноградари очекују рекордан принос (ВИДЕО)

Херцеговачки виноградари очекују максималан род грожђа.
Виногради Херцеговине - Фото: РТРС
Виногради ХерцеговинеФото: РТРС

Тврде да су добили прољећну битку са биљним болестима, али дуг сушни период приморао их је да винограде наводњавају, како би добили и квалитет и очекиване количине. 

С обзиром на то да је грожђе већ почело да мијења боју, од прије десетак дана у виноградима Агрофина траје мобилно стање. Немају могућност да на свих 165 хектара разведу фиксне системе наводњавања, док се не реализује ново рјешење за наводњавање цијелог Требињског поља. Сушу покушавају да преброде употребом мобилних система, на стотину хектара.

- Недавно смо имали квар на двије пумпе, једну смо успјели некако да покрпимо и ставимо у функцију, а у идејном пројекту та пумпна станица егзистира као резервна варијанта - каже директор Агрофина, Драган Анђелић.

Током прољећа, највише новца виноградари су утрошили у заштиту винограда. У неким насадима, у појединачним случајевима, појавило се, за сада, неизљечиво гљивично обољење ЕСКА. Једини начин борбе је елиминација чокота. Дуг и сушан период не би требало да донесе обнављање биљних болести на ластарима. Агроном Михајло Моро каже да нема више могућности за појаву пламењаче и пепелнице.

Инвестирање у винограде, планирано је у износу око два и по милиона КМ.

Овогодишњи род винских сорти грожђа, процјењује се на око милион и двјесто хиљада килограма.