latinica  ћирилица
01/08/2016 |  16:09 | Аутор: СРНА

Ђурић: Брисел да изврши притисак на Приштину да примијени споразуме

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да очекује од ЕУ да, у наставку дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу, изврши притисак на Приштину да примијени потписане споразуме, међу којима је и формирање заједнице српских општина.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Ђурић је у Бриселу, гдје предводи делегацију Београда у наставку дијалога са Приштином на експертском нивоу, рекао да данас и сутра од посредника очекује да изврши финални притисак на Приштину да примијени споразуме који су потписани 25. августа прошле године.

Коментаришући изјаву премијера самопроглашеног Косова Иса Мустафе да формирање ЗСО мора бити повезано са укидањем паралелних структура на Косову, Ђурић је позвао Мустафу да не измишља нове услове за формирање ЗСО.

Он је рекао за Танјуг да Мустафа треба још једном да прочита текст споразума који је потписао и престане да оспорава оно што је сам договорио у вези са успостављањем ЗСО.

Ђурић позива Мустафу да не измишља нове услове којих се није сјетио, док је договарао стварање нових институција за јачање права Срба у јужној српској покрајини.

"Одавно смо се у овом дијалогу уверили да је чувена беса изгубила сваки смисао међу албанским политичарима, а видимо да ни потпис њихових највиших представника на споразум под покровитељством ЕУ није довољан гарант његове примене", навео је Ђурић.