latinica  ћирилица
01/08/2016 |  16:46 ⇒ 18:39 | Аутор: ФЕНА

Вигемарк: Договорено рјешење је добро, функционално и реалистично

Шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гунар Вигемарк оцијенио је позитивним јучерашњи састанак предсједавајућег Предсједништва БиХ и првог човјека СДА Бакира Изетбеговића и предсједника Републике Српске и лидера СНСД-а Милорада Додика и истакао да би то требало бити поздрављено као добар искорак за цијелу БиХ.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је подсјетио на став ЕУ која сматра да механизам координације представља не услов, већ нешто што је, заједно са адаптацијом Споразума о стабилизацији и придруживању и реформском агендом, потребно остварити како би се постигло позитивно мишљење о апликацији БиХ за чланство у ЕУ.

Такође је напоменуо да је почетком ове године било више приговора на механизам координације, поготово из Републике Српске те да су вођени разговори у којима су учествовали предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његови замјеници. Тада су, каже Вигемарк, били близу постизања споразума.

- Приликом посљедњег таквог састанка било је јасно да је једино питање које је остало неусаглашено - питање начина одлучивања - истакао је и додао да се ЕУ укључила у покушај изналажења рјешења једино у тренутку када су цијели европски приступ и апликација за чланство у ЕУ постали угрожени.

У том се контексту, каже, и десио јучерашњи састанак те су Изетбеговић и Додик изразили спремност да разговарају о овим и свим другим питањима, као што је стратегија у сектору транспорта, која је јуче такође разматрана у смислу окончања радова на коридору Пет-ц.

Онима који јуче нису били директно укључени у ове разговоре, поручио је да је ЕУ итекако свјесна да ово није питање које укључује само Савјет министара или два енитета, већ и Федерацију БиХ, десет кантона и Брчко Дистрикт.

Шеф Делегације ЕУ подвукао је да ће питање механизма координације, односно оно што је јуче усвојено, бити предмет формалних процедура те да ће бити представљено Савјету министара БиХ, као и да Република Српска и други нивои такође желе да дадну своје мишљење.

Напоменуо је да је, ако се узме у обзир оно што је било усаглашено прије јучерашњег састанка, јасно да су 10 кантона и Брчко Дистрикт представљени у свим тијелима и нивоима механизма координације, почевши од радног па до највишег нивоа - колегијума за европске интеграције који укључује 10 предсједника влада кантона, градоначелника Брчко Дистрикта, предсједнике влада оба ентитета и предсједавајућег Савјета министара.

- Ниједна одлука у систему се не може донијети без консензуса. Имамо одредбу која предвиђа гласање у складу са надлежностима и коју нико није оспоравао - нагласио је Вигемарк додајући да никада и није оспораван темељни принцип консензуса.

Такође је подсјетио да је разлику између ставова Републике Српске и Савјета министара БиХ чинило питање дефиниције консензуса, што је било сведено на забринутост Републике Српске да ће бити прегласани, а на страни БиХ - да ће Српска блокирати процес.

- Међутим, нашли смо начин да превазиђемо овај проблем, гдје ћете сада имати учинковите процедуре, биће грађено међусобно повјерење и имаћете транспарентне процедуре - казао је Вигемарк.

Ово је, подвукао је, заједнички проблем који је морао бити ријешен, изразивши увјерење "да смо на добром путу његовог рјешења" те да је јуче речено да је и у интересу ЕУ да се ово питање ријеши, јер, уколико не буде тако, биће немогуће направити искораке на европском путу.

Како је рекао, предстоје још неки процедурални кораци које треба подузети те да аранжман са ММФ-ом треба одобрити његов Одбор, за што је изразио наду да ће се десити крајем августа или почетком септембра.

Коментаришући изјаву члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да је договореним механизмом координације умањена улога кантона, Вигемарк је рекао да су кантони у постојећем рјешењу заступљени на апсолутно свакој разини, кренувши од 35 радних група, па све до нивоа комисије која координира у механизму координације.

Подвукао је да се ради се о механизму координације за цијелу БиХ те да ЕУ није доносила никакве одлуке.

- То је био предмет усаглашавања оних који су били присутни на јучерашњем састанку, што смо ми поздравили, јер се ради о добром, функционалном и реалистичном рјешењу - сматра Вигемарк и напомиње да је гласање складу са уставним надлежностима те да то важи апсолутно за свакога, гдје се не дискриминира ниједан ниво власти.

Препоручио је стрпљење да се види како ће ово функционирати у пракси, јер, како је рекао, "ништа није уклесано у камену" те да, ако се након неколико година увиди да су неке процедуре сувишне, могу бити укинуте.

На питање зашто лидери политичких странака као што су Драган Човић, Младен Босић или Фахрудин Радончић нису били позвани на састанак, казао је да разлог лежи у томе што је било јасно да главни неспоразум и спорна питања њих нису ни укључивали.

- Сви други су охрабривали Изетбеговића и Додика да се састану и сада када су то урадили чујете критике зашто су се састали и зашто други нису били позвани. Да сам се ја питао позвао бих све - појаснио је Вигемарк додајући да нико не оспорава улогу Човића, као човјека који подржава европски пут БиХ.

Подсјетио је да је Човић био тај који је у име цијеле БиХ, а не само свог конститутивног народа, предао апликацију за чланство у ЕУ те да је био један од оних који су били највише забринути због изостанка напретка у претходним мјесецима.

- Знам да је напорно радио да се осигура неки искорак БиХ на њеном европском путу - истакао је Вигемарк.

Напоменуо је да јучерашњи састанак није био формалан састанак на који су позвани сви који имају нешто о томе да кажу, јер иначе, каже, позвао би свих 10 кантоналних премијера те да је слиједећи корак на Савјету министара БиХ које ће разматрати питање механизма координације и донијети формалну одлуку.

У интервјуу за Фену шеф Делегације ЕУ и специјални представник у БиХ поручио је да ЕУ не покушава да се понаша као да је дио структура бх. власти те да он није високи представник који може прописивати законе, већ неко ко само може помоћи разговором и казати шта је потребно за европски пут БиХ. Закључио је да, независно о томе како ће питање механизма координације бити дефинисано, то питање о коме одлучује БиХ.