latinica  ћирилица
01/08/2016 |  17:47 ⇒ 20:28 | Аутор: ФЕНА

Могерини и Хан: Вијест о споразуму у БиХ добродошла

Висока представница за спољну политику и безбједност ЕУ Федерика Могерини и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан у заједничкој изјави су оцијенили да је свакако добродошла вијест о споразуму постигнутом овог викенда у БиХ по питањима механизма координације и одлуци да се настави с програмом ММФ-а, саопшено је из Делегација ЕУ у БиХ.
Федерика Могерини и Јоханес Хан - Фото: РТРС
Федерика Могерини и Јоханес ХанФото: РТРС

"С оваквим вијестима, домаћи лидери, на свим нивоима, додатно су потврдили опредјељење за европски пут земље у складу с очекивањима њених грађана", истакли су Могеринијева и Хан.

Навели су да механизам координације има за циљ да унаприједи координацију и провођење политика у БиХ, укључујући и финансијску помоћ ЕУ, те да обезбиједи бољу интеракцију с ЕУ.

"Одлука да се настави с програмом ММФ-а ће обезбиједити кључну подршку провођења Реформске агенде као свеобухватном скупу социо-економских реформи и реформи у областима владавине права и јавне управе. Смислено провођење Реформске агенде и механизма координације по питањима која се тичу ЕУ, заједно с прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању који је недавно парафиран, су кључни за напредак у придруживању БиХ Европској унији", наведено је у заједничкој изјави Могеринијева и Хана.