latinica  ћирилица
02/08/2016 |  19:12 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Од јесени у Андрићграду и Академија умјетности (ВИДЕО)

Академија умјетности, коју је у Андрићграду основао Емир Кустурица, спремна је да прими прву генерацију будућих редитеља, глумаца, драматурга, те камермана, монтажера и дизајнера звука.
Емир Кустурица - Фото: РТРС
Емир КустурицаФото: РТРС

Пријемни испит за прву генерацију ове интернационалне школе почиње 25. септембра и трајаће 6 дана. 

Андрићград Кустурица замишља културним упориштем, а Академија умјетности ту је да се супростави савременим трендовима у свјету филма у којима су напуштени обрасци заната.

- Академија би требала да обради све струке и за четири до пет година постане једна од највећих на Балкану. Оно што је главни циљ је супроставити се трендовима у којима је филм манифестација популарности, а не умјетност - рекао је Кустурица.

Обезбијеђена је најбоља опрема, камере, монтажне конфигурације, а стижу и најбољи предавачи.

- Временом ће ту пристизати сви они који су били на Кустендорфу, а ми знамо да су ти били између осталих и Џум Џармуш, те браћа Дарден - рекао је Кустурица.

Андрићграду још недостаје позориште и хотел из чије зараде ће се и финасирати културна збивања. Намјера је да се у првој генерацији Академије умјетности упише седамдесетак студената. Кад ускоро Андрићград постане и студентски кампус имаће и стилску одређеност других европских градића.

- Драго ми је, кад не будем више жив, да ће заправо постојати позорнице преко којих ће људи моћи да прођу и да осјете дух који сам шитио, а не само у филмовима - истакао је Кустурица.

Кустурица, који оснивањем Академије заокружује свој животни сан најављује, "На млијечном путу" посљедњи је филм с којим наступа на такмичењима и то на фестивалу у Венецији 9. септембра.