latinica  ћирилица
02/08/2016 |  22:52 | Аутор: БЕТА

"ЕУ понестаје снага да ријеши проблем између Београда и Приштине"

Амбасадор Русије у Београд Александар Чепурин оцијенио је да постаје све јасније да ЕУ "понестаје снага да обезбиједи чак и спровођење првог Бриселског споразума".
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

"Европска унија уз сагласност Београда је преузела улогу посредника у рјешавању конфликта. Али данас је све јасније да јој недостаје снаге да обезбиједи спровођење чак и првог споразума", рекао је Чепурин у интервјуу ТВ Мост из Звечана.

Он је навео и да вјерује да ће Косово остати дио Србије, као и да су став и приступ који Србија заузме од кључног значаја у рјешавању косовског проблема.

"Косово није држава, Косово је де факто протекторат. Онда зашто хоће да створи властиту војску? Потребна је јасна реакција међународне заједнице. Неке су ствари сасвим очигледне, а посредник о њима треба да износи јасан став. Вјерујемо да ће Косово остати дио Србије и да ће српски народ на Косову и Метохији бити потпуно заштићен", рекао Чепурин и додао да су добро познати притисци да се оно прогура у неке од међународних организација.

Говорећи о питању Косова и Метохије и Резолуцији СБ УН 1244, која је, како наводи, "темељни документ који су сви прихватили и који је основ за рјешавање косовског проблема", Чепурин је оцијенио да је важно да Београд не признаје једнострани акт сецесије.

"Приступ Србије, став Србије имају и имаће кључни значај. Европска унија има неке оквире свог дјеловања које је утврдио Савјет безбједности УН, које треба да поштује. Не би требало да на своју руку предаје неке надлежности косовским властима. Када немамо другог рјешења, немамо сагласности, треба да чувамо оно што имамо", рекао је Чепурин.

Према његовој оцјени, договори из Бриселског споразума, документа који може да допринесе рјешавању проблема на Косову, се лоше реализују.

Чепурин је навео да је је један од најважнијих дијелова тог споразума формирање Заједница српских општина, као и да кашњење у њеном оснивању предсавља проблем.

"Заштита права Срба и стварање Заједнице - то су, са моје тачке гледишта, кључне ствари за напредак дијалога Београда и Приштине. Имамо много проблема који би требало да буду ријешени уз помоћ међународне заједнице - проблем отимања имовине, рушења српских кућа. Друга ствар су српске избјеглице са Косова. Опет исто – постоје споразуми и потребно је стварати услове. Треће је очување српског вјерског културног насљеђа", рекао је Чепурин.

"Генерално, као прво, треба да идемо напред без сукоба, без крви. И тако тражимо да ријешимо те проблеме на миран начин. Друга ствар, која је битна – то су права Срба на Косову. И овдје врло важну улогу има Заједница српских општина. У Бриселу је потписан докуменат, и кад говоримо да треба да се настави дијалог Београда и Приштине, мислимо да се морају испунити већ постигнути договори", рекао је руски амбасадор у Београду.

Он је додао да су сви свјесни да је "људима на Косову и Метохији врло важно да имају посао, плату за рад, да издржавају дјецу, да преживе“.

"Када је таква економска ситуација и на југу и на сјеверу Косова, онда наравно нема основа за велики оптимизам. А кад говоримо да се 300-350 милитаната са Косова сада налази у Сирији – онда шта очекује овај регион када се тај рат заврши? Због тих фактора не можемо да разговарамо мирно, рационално и са оптимизмом. Али ако имамо ове проблеме, треба да их некако рјешавамо", рекао је он.

Говорећи о односу Србије и Русије Чепурин је рекао да су односи двије суверене земље успостављени прије више од 500 година и да "сваки пут када се Србија налази у компликованој ситуацији и нема коме да се обрати, обраћа се Русији, и Русија колико може се труди да јој помогне".

"Трудимо се да Србији на сваки начин помажемо када је то могуће. Жељели смо да изградимо Јужни ток, али ЕУ то није допустила. Имамо режим слободне трговине, који је јако користан за Србију. И више других погодности, споразума. Сарађујемо са Србијом, и наша сарадња није уперена ни против кога. Нема ваљаних разлога да би неко покушавао да наруши наше односе. А и Косово је важан елеменат. Подржавамо став Србије, трудићемо се да учинимо оно што ће Србима највише користити", рекао је Чепурин.