latinica  ћирилица
04/08/2016 |  21:27 ⇒ 21:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Три особе повријеђене на протесту против величања Олује у Загребу

Током протестне акције против величања "Олује", која је вечерас одржана у Загребу на Тргу бана Јосипа Јелачића, повријеђене су најмање три особе, изјавила је за Н1 Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата "Роса".
Инцидент у Загребу (фото: Screenshot: Index) -
Инцидент у Загребу (фото: Screenshot: Index)

Као и ранијих година пред годишњицу "Олује" у Загребу су невладине организације жељеле да одрже протест против величања "Олује", али то је забранио МУП.

Ипак, они су дошли на Трг да би одржали мирну протестну акцију, али су стигли и ветерани па је морала да интервенише полиција, наводи Н1.

"Викали су нам ће нас силовати, убити, да бјежимо из Хрватске", каже Нела Памуковић из загребачког Центра за жене жртве рата "Роса".

"Дали смо изјаву у полицији о добијеним повредама и могућим починиоцима", каже Памуковић, истичући да је све вријеме ситуација била напета и да су се прибојавали да ће ветерани пробити полицијски кордон и напасти демонстранте.

Памуковић је једна од нападнутих, а повријеђене су још две особе које су с њом биле у групи.

"Једног колегу су погодили јајетом, колегиница је добила ударац у главу, а ја сам погођена иза врата. Још смо у шоку. Све вријеме нас је пратила полиција. Ситуација је била дивља, стално је постојала опасност да ветерани пробију полицијски кордон и да нападну демонстранте", каже Памуковић.

Непосредно по завршетку протеста, у загребачкој полицији су рекли да је протест "протекао мирно и да нико није повријеђен".

Због забране одржавања антиратнога протеста, организације Центар за жене жртве рата - Роса (Загреб), Жене у црном (Београд), Женска мрежа Хрватске, Српски демократски форум (Загреб), Слободарски активисти (Загреб), Центар за грађанску храброст (Загреб) одржали су мирну протестну акцију с почетком у 18 сати.

Сматрају да је одлука МУП-а коју је донио о забрани мирног окупљања "кулминација већ познате праксе полиције да онемогући јавна окупљања политички неподобних".