latinica  ћирилица
05/08/2016 |  12:24 ⇒ 06/08/2016 | 13:50 | Аутор: РТРС

У Српској и Србији помени за Србе страдале у "Олуји" (ФОТО/ВИДЕО)

Парастосима и оглашавањем звона с православних храмова, у подне, Српска и Србија наставиле су данас обиљежавање 21. годишњице од страдања Срба у злочиначкој акцији хрватске војске и полиције "Олуја", потпомогнуте НАТО-ом.
Београд - "И Срби су жртве" - Фото: РТРС
Београд - "И Срби су жртве"Фото: РТРС

Три минута звонила су и звона Цркве Свете Тројице у Бањалуци. За невино страдале Србе за подручје Републике Српске Крајине парастос је служен и у Требињу.

Требиње - парастос (Фото: РТРС)

У Београду су у подне звонила звона свих православних храмова, а у центру града је заустављен саобраћај и организована је шетња названа "И Срби су жртве". Прије тога, у Цркви Светог Марка на Ташмајдану, за 2.000 Срба убјених у Олуји служен је парастос.

У Дому омладине у Бањалуци вечерас је приказан дански документарни филм "15 минута - масакр у Двору" и одржана трибина.

Преко 220.000 протјераних, 2.000 убијених, од чега готово једанак број несталих посљедица је стравичног егзодуса Срба из Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације. Жртавама хрватске политике деведесетих у београдској Цркви Светог Марка служен је парастос.

У препуној цркви парастос је служио викарни епископ Арсеније, који је у обраћању окупљеном народу рекао да треба опраштати, али не заборављати.

Београд - парастос (Фото: РТРС)

- Протеклих 20 година је прошло са болом и празнином које ништа не може попунити, али са надом у васкрслог Христа надамо се да ћемо се поново сусрести у Његовој радости - рекао је владика Арсеније, те додао да се данас треба сјетити свих страдалих Срба, који су животе дали за слободу штитећи своје домове и животе.

Невино страдалим жртавама погрома парастос је служен и у Требињу, а владика захумско-херцеговачки Григорије поручио је да је Србима неопходно храбрости за живљење и постојање, уз поглед на будућност отворених очију, и мудрост до оне мјере, која је неопходна за опстанак.

На 21. годишњицу туге за страдалима, у подне у градовима у Србији огласила су се црквена звона и сирене, а живот у њима на три минута је стао.

У Београду је у подне одржана шетња под називом "И Срби су жртве". Овом шетњом послата је порука међународној заједници да не може бити помирења и трајног мира у региону ако се фаворизују и увећавају хрватске, бошњачке и албанске жртве, а понижавају и негирају српске жртве.

Учесници шетње су носили транспарент са натписом "И Срби су жртве", а предводили су их мушкарци обучени у личку народну ношњу.

Академија "И Срби су жртве" (Фото: РТРС)

Из Београда и данас порука да све док званична хрватска политика настави да негира страдања Срба, а највеће етничко чишћење у Европи након Другог свјетског рата назива својом највећом побједом тешко ће доћи до помирења.

- Док се не промјени политика која не признаје српске жртве, која сада већ отворено заговара повратак усташтва у којој се највиши званичници сликају са усташким симболима, како можемо говорити о помирењу? - пита Александар Вулин, министар за рад, запошљавање и борачка питања Србије.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Милемко Савановић, који је у Београду присуствовао меморијалној академији којом је завршено обиљежавање Дана сјећања, рекао је да се српски народ деведесетих година поново нашао на удару усташства.

- Народ који се показао као најискренији и развио живи осјећај за све вриједности цивилизације, дошао је под удар нацизма, фашизма и усташке државе, која је само заспала кратким сном од 1945. године и поново се пробудила деведесетих година у намјери да се дефинитивно обрачуна са српским живљем, посебно у Хрватској, што им је и успјело. Унапријед се знало ко је злочинац, а ко жртва - истакао је Савановић.

Хрватски државни врх и ове године наставио је да негира стравичан злочин из августа 95, па је као и претходних година, и ову 21. годишњицу дочекао славећи. Да се ни више од двије деценије много тога није промијенило говоре и данашње поруке из Книна праћене усташким покличима, које Олују називају политички оправданом, етички чистом и бриљантно изведеном. 

Српска и Србија, одржале су централну манифестацију синоћ у Бусијама код Земуна.