latinica  ћирилица
16/08/2016 |  17:16 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Џевад Галијашевић поднио пријаву против Драгана Мектића (ВИДЕО)

Експерт за безбједност Џевад Галијашевић поднио је Тужилаштву БиХ пријаву против министра безбједности БиХ Драгана Мектића због злоупотребе службеног положаја и овлаштења и фалсификовање службене исправе.
Галијашевић - Мектић - Фото: РТРС
Галијашевић - МектићФото: РТРС

Галијашевић је у пријави навео да Мектић има потпуно нелегалну диплому, коју је издао Образовни центар хрватске полиције, с којом је ушао у државну управу.

Мектић узвраћа – пријавиће Галијашевића.

Диплома Драгана Мектића није адекватна, невјеродостојна је и не задовољава ни правне ни образовне стандарде – тврди Џевад Галијашевић.

Он у кривичној пријави наводи да је Мектић добио диплому у којој једна виша школа унутрашњих послова МУП-а Хрватске потврђује његово звање дипломираног криминалисте седмог степена.

Ниједна виша школа не може то да потврди, нити може да даје звање које се стиче на високој школи, тврди Галијашевић: "То образовање плаћа Хрватска, Мектићу је дакле платила Хрватска и то образовање је искључиво намијењено људима запосленим у ХР полицији. Они чак стичу обавезу да најмање двоструко вријеме од трајања школовања проведу у радном односу након дипломирања."

Галијашевић тврди да Мектић никад није био радник МУП-а Хрватске. То, каже, отвара и питање да ли је Мектић обавјештајац хрватске службе која штити његову позицију не информишући јавност о његовом радном стажу.

- Ако то јесте, онда је вријеме да се њему забрани приступ тајним подацима јер то угрожава уставни поредак БиХ и то у потпуности ставља наше службе безбједности у подређен положај према ХР тајним службама, каже Галијашевић.

Одговара бх. министар Драган Мектић. За нашу телевизију у преписци преко вајбера кратко је одговорио: "Поднијећу кривичну пријаву против њега за лажно пријављивање."

Буде ли Тужилаштво истраживало Мектићеву диплому требало би да разјасни коју је школу, заправо, Мектић завршио. Мектић је раније за АТВ тврдио да је све у реду с његовом дипломом па и да има двије дипломе.

И има двије дипломе, али су обје у рангу више школе. Једна из студија Више управне школе у Загребу и друга из Високе школе МУП-а. Та друга је у рангу више школе – тако се наводи у објашњењу из 2009. године које је МУП Хрватске прослиједио свима који су студирали са Мектићем и завршили до рата ту школу.

МУП Хрватске: "Ова могућност у којој се објективно признају већа права него што им припадају је правно искористива једино ради даљњег наставка студија на нашем специјалистичком дипломском стручном студију криминалистике, док за друге сврхе нпр. запослење у државној управи, та диплома није довољна."

Који факултет је завршио Мектић? Управну вишу школу, криминалистику или, како тврди, Правни факултет – студиј за унутрашње послове? Диплому на Правном факултету у Загребу сигурно није, јер је тај факултет, у допису нашој телевизији, још прошле године, тај податак демантовао. У одговору наводе да на Правном факултету Свеучилишта у Загребу нема, нити је икада било студија за унутрашње послове – звање дипломирани криминалиста.