latinica  ћирилица
18/08/2016 |  07:45 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Руска делегација у БиХ: Контрола извоза воћа и поврћа

Инспекција Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росељхознадзор" допутовала је у БиХ гдје ће на терену извршити надзор пољопривредних капацитета који се баве извозом воћа и поврћа у Русију и увјерити се у функционисање система фитосанитарне заштите у БиХ, потврђено је Срни у Управи за заштиту биља БиХ.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

С циљем превазилажења проблема привремене забране извоза, руски инспектори ће обићи и складишна постројења.

Министар спољне трговине и економских односа Бих Мирко Шаровић рекао је јуче да ће у фокусу инспекције бити они произвођачи који су у протеклом периоду значајно повећали количине извезеног воћа и поврћа у Русију.

Незванично, на списку за контролу налази се око 20 домаћих произвођача воћа и поврћа.

Руска фитосанитарна инспекција стигла је у БиХ у складу са договором са директором Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Руске Федерације "Росељхознадзор" Сергејем Алексејевичем Данквертом.

Руска ветеринарска и фитосанитарна регулаторна служба "Росељхознадзор" увела је почетком августа привремену забрану на увоз производа из БиХ због недостатка потврде о безбједности производа.

"Привремена забрана биће уведена због недостатка информација о фитосанитарном статусу БиХ и због одбијања Министарства спољне трговине БиХ да одобри инспекцију `Росељхознадзора` која је требало да спроведе фитосанитарну контролу система", поручили су тада из ове регулаторне службе.