latinica  ћирилица
18/08/2016 |  07:51 ⇒ 15:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: У три бомбашка напада у Турској 10 погинулих (ВИДЕО)

У Турској су се у посљедња 24 сата догодила три напада на полицијске и војне снаге, у којима је погинуло најмање 10 људи, док је број повријеђених премашио 220, јавили су данас турски медији.
Турски специјалци - Фото: AFP
Турски специјалциФото: AFP

У Турској су се у посљедња 24 сата догодила три напада на полицијске и војне снаге, у којима је погинуло најмање 10 људи, док је број повређених премашио 220, јавили су данас турски медији.

Турске власти те нападе, који су се догодили на југоистоку земље, гдје већину становника чине Курди, приписују забрањеној Радничкој партији Курдистана, пренијела је агенција АП.

У посљедњој експлозији, која се догодила око 13 часова по локалном времену, погинула су тројица турских војника, а шест је повријеђено у експлозији мине која је разнијела војно возило на југоистоку Турске, саопштили су данас безбједносни извори.

Експлозија се догодила у округу Хизан у провинцији Битлис, а претпоставља се да су мину поставили курдски екстремисти, пренио је Ројтерс.

Поред тога, у сукобима између турских безбедносних снага и курдских побуњеника у суседном селу је погинуо један локалн полицајац.

У претходна два бомбашка напада, чије су мете биле полицијске станице у Турској, погинуло је најмање шест особа, а 219 је рањено.

У нападу на полицијску станицу у источној провинцији Ван касно синоћ убијен је полицајац и два цивила. Најмање 73 особе, међу којима 53 цивила и 20 полицајаца, је рањено.

Власти су за напад оптужиле Радничку партију Курдистана, пренијела је агенција АП, подсјетивши да је командант ПКК прошле недјеље запријетио да ће појачати нападе против полиције у турским градовима.

Само неколико часова касније, још једна аутомобил-бомба погодила је сједиште полиције у Елазигу на истоку Турске. Погинула су три полицајца, а 146 особа је рањено, од којих је 14 у тешком стању.

Званичник Елазига је рекао да је послије експлозије експлозије пожар захватио аутомобиле који су били паркирани близу станице.

На снимцима се види густ дим, преврнути аутомобили, избијена стакла на четвороспратници полицијске станице.

Турске безбједносне снаге су на нишану свакодневних напада ПКК откако је двоипогодишње примирје пропало 2015. године, при чему су убијене стотине полицајаца и војника, подсјећа АФП, додајући да је влада обећала да ће наставити са напорима у циљу искорјењивањем ПКК из источне Турске.