latinica  ћирилица
18/08/2016 |  08:13 | Аутор: СРНА

Црна Гора: До данас 430 случајева квргаве коже

У посљедња три дана дијагностиковани су нови случајеви болести квргаве коже код говеда у Црној Гори, тако да је до данас лабораторијски потврђено 430 случајева, највише на територији општина Бијело Поље, Беране, Мојковац и Колашин, саопштено је из Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове.
Болест крава - "квргава кожа" - Фото: РТРС
Болест крава - "квргава кожа"Фото: РТРС

Примјетно је да се нови случајеви доминантно дијагностикују на подручју општина које гравитирају планинама Бјеласици и Сињајевини, а да се на осталим подручијима појављује само спорадично.

У Црној Гори је од прошле седмице регистрована и болест "плавог језика" и до данас су лабораторијским испитивањима потврђена 73 случаја, при чему 72 код оваца и један код говеда.

"Од ове болести оболијевају само преживари, најчешће овце, а рјеђе козе и говеда. Болест се искључиво преноси инсектима из рода куликоидес", наводе из Управе.

Болест "плавог језика" се не лијечи, али животиње често могу да преболе без посљедица.

У неким случајевима вирус изазива обољење са врло израженим клиничким знацима, који могу изазвати и угинуће животиња.

Власницима говеда, оваца и коза на подручју цијеле Црне Горе савјетовано је да у наредном периоду не набављају нове животиње, не мијешају своје животиње с другим, спроведу мјере заштите животиња од комараца и изврше дезинсекцију околине својих објеката и стајањака у сарадњи с надлежном ветеринарском службом.