latinica  ћирилица
18/08/2016 |  09:00 ⇒ 09:04 | Аутор: СРНА

Дмичић: Сребреница нема основ да донесе одлуку о издвајању

Професор уставног права Миле Дмичић истакао је да општина Сребреница нема уставно-правни основ, нити овлаштења за доношење одлуке о издвајању из уставно-правног поретка Републике Српске.
Миле Дмичић - Фото: РТРС
Миле ДмичићФото: РТРС

Коментаришући најаве бошњачких политичара о могућем организовању референдума о отцјепљењу Сребренице из Републике Српске, Дмичић појашњава да споразум о промјени међуентитетске линије разграничења између Српске и Федерације БиХ мора бити акт пуне сагласности оба ентитета и потребно га је изнијети на потврду референдумом у оба ентитета.

"Територија Републике Српске је јединствена, недјељива и неотуђива и међународним и домаћим правом", рекао је Дмичић за "Еуроблиц".

Он је додао да се у овом случају питања евентуалног издвајања Сребренице најдиректније односи на већ успостављени територијални баланс у смислу да 49 одсто територије БиХ припада Републици Српској, што је утврђено од Женевског, Њујоршког до Дејтонско-париског споразума.

Када је ријеч о референдуму о Дану Републике, Дмичић истиче да републички референдум и његова одлука неће угрозити интегритет и суверенитет БиХ, имајући у виду да је одржавање референдума легално и легитимно демократско право Републике и њених грађана на којем они имају могућност да изразе свој став.

"Уставни суд БиХ нашао се у ситуацији да нема чињенице на основу којих може образложити своју одлуку у вези са 9. јануаром", оцијенио је Дмичић.

Због тога је, сматра он, и дошло до контрадикторних изјава и конфузије у саопштењима предсједника и појединих судија Уставног суда БиХ.

"Српска не може и никада неће укинути свој празник и она ће га стално обиљежавати", поручио је Дмичић.