latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Атина добила захтјев Анкаре за изручење турских официра

Грчко Министарство спољних послова је потврдило да је Грчка добила званичан захтјев од Анкаре за екстрадицију осморице турских војних официра који су хеликоптером пребјегли у Грчку послије прошломјесечног неуспјелог војног пуча.
Атина - Фото: РТРС
АтинаФото: РТРС

Захтјев је стигао јуче и истог дана је прослијеђен грчком Министарству правде, пренио је АП.

Осам турских официра - шест пилота и два инжињера - демантују везе са неуспјелим пучем, 15. јула. Крајем прошлог мјесеца њима је одобрено додатно врјеме за подношење азила.

Адвокат Василис Терзидис је раније за АФП изјавио да његови клијенти "страхују за своје животе" ако би се вратили у Турску и да желе да "сачекају и боље припреме свој случај".

Недјељу дана раније, турски војни официри су пред грчким судом осуђени на условну казну од два мјесеца због илегалног уласка у земљу.

Они ће остати у притвору до судског рочишта на којем ће се разматрати њихов случај. То рочиште је раније заказано за сутра.

Свих осам официра су добили исту казну, при чему је суд у Александрополису приликом изрицања казне усвојио олакшавајуће околности, прихвативши да су они дјеловали под пријетњом.

Пилот хеликоптера је истовремено ослобођен оптужби да је прекршио прописе летења.