latinica  ћирилица
18/08/2016 |  12:44 ⇒ 18:38 | Аутор: РТРС

Камен темељац за објекат МЗ и амбуланте у Доњим Колима (ВИДЕО/ФОТО)

У Доњим Колима код Бањалуке положен је камен- темељац за изградњу амбуланте породичне медицине и мјесне заједнице.
Доња Кола-положен камен темељац за МЗ и амбуланту - Фото: РТРС
Доња Кола-положен камен темељац за МЗ и амбулантуФото: РТРС

Вриједност пројекта, за који су средства обезбиједили град Бањалука и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, је 365.000 марака

Мјештани Доњих Кола задовољни су што ће идуће године добити амбуланту. Коначно, кажу, неће за сваки преглед морати ићи до Бањалуке.

Изградња овог објекта, кажу надлежни, потврда је успјешне релизације зацртаних пројеката изградње, санације и опремања амбуланти породичне медицине у Српској.

- Наш примарни циљ са изградњом ових и других амбуланти је да обезбиједимо једнаке услове лијечења за све грађане Српске, те да константно радимо на повећању доступности и унапређењу квалитета здравствене заштите, истакао је Драган Богданић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Подсјетио је да су, осим ове амбуланте, у сарадњи са градом Бањалука од 2007.  до данас изграђене и опремљене амбуланте породичне медицине у насељима Лазарево, Лауш, Српске Топлице, Бочац и Берковићи, те додао да је урађена и санација амбуланти породичне медицине Старчевица један, Крупа на Врбасу и у Мотикама.

Фото: РТРС

Доња Кола су 35. мјесна заједница која имају амбуланту породичне медицине. 

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је од 55 мјесних заједница на подручју града Бањалуке у 38 планом предвиђена изградња мреже амбуланти породичне медицине.

Гаврановић је рекао да је укупна вриједност саме амбуланте око 165.000 КМ у чему град Бањалука партиципира са 46.000 КМ, док је вриједност објекта Мјесне заједнице Доња Кола око 200.000 КМ.

Директор Дома здравља Бањалука Гордана Тешановић рекла је да ће овај објекат бити укупне површине 123 метра квадратна, а у њему ће бити љекарска ординација, простор за медицинске интервенције, те рецепција отвореног типа за пријем и тријажу.