latinica  ћирилица
18/08/2016 |  14:19 | Аутор: РТРС

СНСД Пале: Општинска власт жели легализовати јефтину куповину локација на Јахорини

Јавна расправа о Нацрту измјена и допуна Регулационог плана дијела посебног подручја Јахорина показала је да општинска власт у Палама, предвођена СДС-ом, ПДП-ом и НДП-ом, уочи локалних избора жели да легализује јефтину куповину аткрактивних локација на Јахорини до које се дошло злоупотребом службеног положаја општинских функционера, саопштено је данас из Општинског одобора СНСД-а Пале.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

"У страху од губитка предстојећих локалних избора, ошпштинска власт на Палама жури да усвоји измјене Регулационог плана на Јахорини како би испунила жеље локалних функционера и њихових најближих сродника, кумова и пријатеља да изграде хотеле, апартмане, викеднице и друге смјештајне објекте на олимпијској планини", истичу из СНСД-а.

У саопштењу се напомиње да општинска власт СДС-а, ПДП-а и НДП-а, афирмишући неконтролисану, масновну изградњу смјештајних капацитета у близини путева, па чак и жичара и стаза на Јахорини, систематски "гуши" олимпијску планину и развојне могућности Јахорине, као кључног туристичког ресурса општине Пале и цијеле Републике Српске.

Истовремено, истичу из СНСД-а Пале, руководећи се искључиво страначким и личним интересима и водећи ортачку политику, општинска власт уништава шансе општине Пале да се развија у правцу водећег републичког и регионалног туристичког центра.

"Жалосна је спознаја да то актуелне локалне властодршце очигледно не брине, баш као што их не брину ни бројни други поромашаји у овом мандату, којима су Пале претворили у еколошки нечисту средину и од перспективне општине направили руралну провинцију која нема ни најобичнију зелену пијацу, а камоли неке друге садржаје које би требало да крактеришу централну и највећу општину града Источног Сарајева", кажу у паљанском СНСД-у.

СНСД је, наводи се у саопштењу, апсолутно спреман да по преузимању власти на Палама радикално промијени ову ситуацију, посебно у области просторно-планског планирања, која не смије и неће бити подређена страначким интересима локалних званичника, њихових сродника и ортака.

Посебну пажњу, наглашава се у саопштењу, СНСД ће посветити развоју туризма у општини Пале и ставиће тачку на непланску градњу на олимпијској планини, формирати Туристичку орагнизацију општине која ће имати задатак да изради нову стратегију развоја туризма и да креира и афирмише јединствени туристички производ Пала и Јахорине.

На Нацрт измјена и допуна Регулационог плана дијела посебног подручја Јахорина пристигло је око 50 примједаба и сугестија које ће бити размотрене и неке уврштене, речено је током јучерашње јавне расправе, којој су присуствовали бројни власници објеката на овој планини.

Током жустре расправе изнесено је много примједаба на Нацрт измјена и допуна Регулационог плана, а највећи број сугестија се односио на изградњу нових објеката и нерјешавање инфраструктурних проблема.