latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:02 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Шпирић о механизму координације

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Никола Шпирић изјавио је да је ова странка задовољна с постигнутим договором о механизму координације, јер је то, како каже, побједа с којом су поражене снаге које су радиле на јачању институција БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Никола Шпирић је министре из СЗП у Савјету министара БиХ, упитао због чега су се обрачунавали са институцијама Републике Српске и дозволили себи да буду монета за поткусуривање.

-Водили су се разговори са онима који су противници РС и ту нема ништа спорно , али оно што ми нисмо очекивали је да ће међу тим противницима бити министри из СЗП , очекивали смо да ће радити на истом фону са РС и да борба за РС не може у њиховим очима бити фарса, каже Шпирић.

Говорећи о одржавању референдума о Дану Републике, Шпирић је рекао да то није референдум о сецесији, већ референдум о празновању. Предложио је да се донесе Закон о празницима на нивоу БиХ којим би свим народима било дозвољено да обиљежавају своје празнике.

- Ја не видим ни један разлог зашто би референдум био пријетња територијалном интегритету БиХ. Они који прижељкују нестабилност они томе дају различите квалификације , то није ништа друго сем потврђивања да људи хоће да се празнују тај датум као празник ентитета, не празник Срба, изјавио је Шпирић.

Шпирић истиче и да нема препрека за одржавање референдума, јер је све у складу са Уставом и законима.

- Да сам на мјесту предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, понашао бих се сасвим супротно и позвао би све Бошњаке да изађу на референдум и гласају о Дану Републике, јер бих тада имао легитимитет да позовем све када се буде радио закон о празницима на нивоу БиХ, каже Шпирић.

Коментаришући изјаве Драгана Чавића који је изјавио да има разрађен концепт како у бањалучком буџету од дефицита остварити суфицит, Шпирић је рекао да је порез осјетљива ствар и да мора имати и социјалну, али и димензију праведности.

- Он се, када су порези у питању понаша као супер Хика из стрипа Алана Форда који позива да се од сиромашних узме и да богатим. Тако ја то тумачим да се порези на непокретности враћају тамо гдје су убрани, додао је Шпирић.

Оваквим Чавићевим концептом, развијена мјеста у Бањалуци постала би развијенија, а мање развијена би нестајала, истакао је Шпирић.