latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:37 ⇒ 16:57 | Аутор: СРНА

СМ БиХ: Утврђена измјена Закона о лијековима и медицинским средствима

Савјет министара БиХ утврдио је Приједлог закона о измјени Закона о лијековима и медицинским средствима којим ће Савјету министара бити омогућено да, на приједлог Министарства цивилних послова, именује два независна експерта у састав Стручног савјета Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Задатак независних експерата у Стручном савјету Агенције ће бити да заступају интересе БиХ, правовремено указују на обавезе Савјета министара и дају стручни допринос у припреми конструктивних приједлога за Савјет министара БиХ.

Према утврђеним измјенама Закона, Стручни савјет Агенције чиниће два кандидата Савјета министара, по два кандидата из сваког ентитета и један кандидат из Брчко дистрикта, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара БиХ донио је одлуке о висини основице за обрачун плате запосленим у институцијама БиХ и о висини регреса за годишњи одмор у институцијама БиХ за 2017. годину.

Висина основнице за обрачун плата утврђена је у износу од 475,69 КМ, а регрес у износу 300 КМ, што значи да остају на нивоу из 2016. године, у складу с Политиком Савјета министара БиХ о ограничавању јавне потрошње на плате и накнаде запослених у институцијама БиХ.

Усвојена је Допуна информације Министарства спољне трговине и економских односа о појави болести квргава кожа у региону, те је задужена Канцеларија за ветеринарство БиХ да о најновијој ситуацији у вези са ширењем ове болести обавијести надлежна ентитетска и кантонална тијела, Граничну полицију БиХ, Управу за индиректно опорезивање БиХ и све друге релевантне институције.

Задужена је Канцеларија за ветеринарство да са шведском развојном агенцијом СИДА потпише споразум о набавци вакцина за евентуалне потребе хитне вакцинације животиња.

По пријему информације, 21. јула, да је на подручју општине Плав у Црној Гори потврђена болест квргаве коже, Министарство спољне трговине и економских односа је допунило Упутство о забрани увоза одређених пошиљки у БиХ ради спречавања уношења болести квргаве коже.

Тренутно се забрана увоза односи на подручја Србије, Црне Горе, Бугарске, Албаније, Македоније, Турске, Казахстана, Русије, Јерменије и Израела.

Савјет министара БиХ именовао је данас Шимуна Новаковића и Хаџију Хаџиабдића за замјенике директора Архива БиХ на мандатни период од четири године, а на основу мишљења Агенције за државну службу БиХ.

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да су министри усвојили Информацију о начину рјешавања области заштите прехрамбених производа ознакама оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране у БиХ, у циљу обезбјеђивања функционалности система.

Област заштите прехрамбених производа ознакама оригиналности, географског поријекла и традиционалног угледа хране је предмет препорука Европске комисије да институције БиХ ускладе прописе са Уредбом ЕУ 1151/2012.

Савјет министара је данас усвојио и Извјештај о стању у области безбједности хране у БиХ за 2015. годину, те Информацију о реализацији приоритета из Извјештаја за БиХ за 2015. годину и Акционог плана који се односи на увођењу строжих казни у области спречавања и борбе против корупције како би се постигао јачи ефекат одвраћања.

Министри су данас размотрили и усвојили Информацију о додатном пројекту у области јавне управе у оквиру државног програма ИПА 2016 за БиХ и пројектни приједлог Подршка реформи управљања јавним сектором у БиХ као саставни дио државног програма ИПА 2016. за БиХ.

Савјет министара БиХ дао је сагласност за именовање пуковника Филипеа Делсола за одбрамбеног аташеа Француске за БиХ, са сједиштем у Београду.

Савјет министара БиХ усвојио је и информацију Министарства спољне трговине и економских односа о стању на тржишту млијека и млијечних производа у БиХ за период 2013-2015. година, те је препоручило институцијама надлежним за пољопривреду да креирање аграрних политика, посебно у сектору мљекарства, прилагоде условима све јаче тржишне конкуренције.

У информацији се наводи да домаћа производња у посматраном трогодишњем периоду задржава стабилност производње свјежег млијека, односно биљежи мањи пораст. Откуп млијека је повећан, а мљекарска индустрија све више ради на диверзификацији производа и увођењу у производњу производа високе тржишне вриједности.

Укупна спољнотрговинска размјена млијека и млијечних поризвода у 2015. години износила је 189 милиона КМ, од чега је удио увоза износио 68, а извоза 32 одсто.