latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:48 ⇒ 21:54 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Референдум о Дану Републике не садржи никакве скривене намјере (ВИДЕО)

На адресу Централне изборне комисије БиХ стигао је захтјев Републичке комисије за спровођење референдума, којим се тражи уступање бирачких спискова.
Жељка Цвијановић о референдуму - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић о референдумуФото: РТРС

У ЦИК-у нам је потврђено да ће захтјев разматрати наредне седмице.

Не постоје скривене намјере, поручује предсједница Владе Жељка Цвијановић. Референдум није усмјерен против било којег народа у БиХ, нити било које институције. Реаговања бошњачких политичара су, каже, хистерична и непотребна.

Тензије производе они у Сарајеву, а не Република Српска - поручује премијерка. Референдум је демократски одговор на насртај политичког Сарајева на Републику Српску. "То насртање мора престати, иначе, ћемо морати сваки пут да питамо народ шта о томе мисли", каже Цвијановићева.

Ми се бранимо, не нападамо. Не пријетимо сукобом или отцјепљењем, не звецкамо оружјем и не изазивамо тензије, већ то раде они. То размажено и хистерично политичко Сарајево је и постало такво захваљујући странцима који су се одавно ставили у функцију бошњачке политике и који произвољно и крајње пристрасно тумаче важне ствари, и то увијек на штету Српске додаје Цвијановић.

Да Српска има уставно и законско право појаснио је и предсједник Републичког парламента, Недељко Чубриловић. Каже да су позиви за употребу бонских овлашћења, уцјене и притисак ОХР-а корак назад на путу европских интеграција.

-Оспоравање права на реферндум злонамјерно је мотивисано и продукује кризу, ствара страх, међунационално и међурелигијско неповјерење, с намјером неоправданог увјеравања у стање које може настати одласком високог представника, истиче Чубриловић.

Бошњачки политичари не губе вријеме за оптужбе и упозорења. Бакир Изетбеговић, Шефик Џаферовић и Сафет Софтић упутили су писма Народној скупштини. Траже да стави ван снаге одлуку о референдуму или ће, кажу, посегнути за “присилном јурисдикцијом“.

Овај термин правницима и није баш познат. У Народној скупштини не желе да се упуштају у тумачење жеља Бакира Изетбеговића и његових сљедбеника, али добро знају ко може да тражи посебне сједнице.

-Ја могу само да кажем да, без обзира о који изабраним и именовиним носиоцима је ријеч на нивоу БиХ, они немају било каква уставна, ни пословничка права да буду овлашћени предлагачи аката у смислу пословника НС“ каже Марко Аћић, Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске .

- Врло широк и необичан појам “присилна јурисдикција“, Мени прво што асоцира је покушај и захтјев примјене силе. У случају референдума ситуација се компликује на релацији Бања Лука-Сарајево-међународна заједница“, истиче Игор Радојичић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске

Двадесет петог септембра није референдум о сецесији, још једном понављају српски политичари.

Варнице из Сарајева, данима гасе званичници Српске, међутим, већ је упадљиво ћутање опозиције.

- Опозиција је гласала за референдум,али не примјећујем да учествују у кампањи и да се изјашњавају о референдуму, каже Радојичић.

Пропустио је да то данас учини и лидер НДП-а Драган Чавић на конференцији за новинаре, а данима се ни у СДС-у не оглашавају о теми о којој би , без сумње, на дјелу требало да буде српски консензус.