latinica  ћирилица
18/08/2016 |  16:49 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Руски инспектори у производним погонима, Шаровић вјерује у позитиван извјештај (ВИДЕО)

Инспекција Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије допутовала је у БиХ да би испитала пољопривредне капацитета за извоз воћа и поврћа у Русију и функционисање система фитосанитарне заштите у БиХ, потврдили су у Управи за заштиту здравља биља БиХ.
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да су у фокусу инспекције произвођачи који су у протеклом периоду повећали количине извезеног воћа и поврћа у Русију за више од 60%.

Руски инспектори данас су обишли локације у Сарајеву, Чапљини и Теребињу, а сутра стижу у Бањалуку, гдје ће посјетити кључне извознике воћа и поврћа и прегледа њихове објекте.

Шаровић је изразио наду да ће извјештај Федералне службе након контроле у БиХ бити позитиван, јер од тог извјештаја зависи даљи режим извоза воћа и поврћа у Русију.

"Они имају сумњу да БиХ нема довољне количине воћа и поврћа који се извозе у Русију, односно њихова сумња је изазвана повећаним извозом, посебно јабука, крушака, шљива и осталих култура", рекао је Шаровић.

Руска ветеринарска и фитосанитарна регулаторна служба "Росељхознадзор" увела је почетком августа привремену забрану на увоз производа из БиХ због недостатка потврде о безбједности производа.